Smakosze.pl
Sernik ze śliwkami Ewy Wachowicz

canva/A_Lein; Pawel Wodzynski/East News,

Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Serniki często goszczą na naszych stołach przy okazji świąt. Z owocami są jeszcze smaczniejsze. Sprawdźcie, jak dobrze smak sera komponuje się ze śliwkami i upieczcie sernik z węgierkami z przepisu Ewy Wachowicz. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy i szybko zniknie z talerzy.

Wiele sposobów na serniki znajdziecie na naszym portalu. Wśród nich jest receptura siostry Anastazji na sernik wiedeński czy patent na ekspresowy wypiek z twarogu z wiaderka. Tym razem przedstawiamy wam pyszny pomysł Ewy Wachowicz na to tradycyjne ciasto. Dodaje ona do niego sezonowych owoców — śliwek węgierek. Przygotujcie ten deser, póki jeszcze są dostępne.

Mrożenie pierogów

Jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszny sernik ze śliwkami Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki

  • 80 g masła

  • 50 g cukru pudru

  • 2 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę owocową:

  • 750 g twarogu półtłustego

  • 500 g śliwek węgierek

  • 200 g cukru kryształu

  • 4 jaja

  • 2 łyżki budyniu waniliowego

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady

  • 150 ml śmietanki 30%

  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder i zimne masło. Siekamy. Gdy zrobi się kruszonka, formujemy kopczyk. Robimy w nim dołek, do którego wlewamy chłodną śmietanę. Składniki łączymy przy pomocy noża i zagniatamy kruche ciasto.

Owijamy je folią i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto rozwałkujemy i przekładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 10-15 minut.

Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do nich ser oraz budyń i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę, dodając do nich szczyptę soli. Delikatnie przekładamy do masy serowej.

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki układamy na podpieczonym i wystudzonym cieście. Kierujemy je skórą do dołu, by nie puściły zbyt dużo soku. Owoce zalewamy masą serową i wyrównujemy jej powierzchnię.

Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ją z bitą śmietaną. Dodajemy stopniowo, by się nie zwarzyła. PolewęPolewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ozdabiamy wiórkami z gorzkiej czekolady.

Wskazówka: ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli śliwki oprószycie mielonym cynamonem.

Śliwki w misce

Śliwki z serem smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >