Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach
Serniki często goszczą na naszych stołach przy okazji świąt. Z owocami są jeszcze smaczniejsze. Sprawdźcie, jak dobrze smak sera komponuje się ze śliwkami i upieczcie sernik z węgierkami z przepisu Ewy Wachowicz. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy i szybko zniknie z talerzy.
Wiele sposobów na serniki znajdziecie na naszym portalu. Wśród nich jest receptura siostry Anastazji na sernik wiedeński czy patent na ekspresowy wypiek z twarogu z wiaderka. Tym razem przedstawiamy wam pyszny pomysł Ewy Wachowicz na to tradycyjne ciasto. Dodaje ona do niego sezonowych owoców — śliwek węgierek. Przygotujcie ten deser, póki jeszcze są dostępne.
Przepis na pyszny sernik ze śliwkami Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
150 g mąki
80 g masła
50 g cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę owocową:
750 g twarogu półtłustego
500 g śliwek węgierek
200 g cukru kryształu
4 jaja
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
Składniki na polewę:
100 g białej czekolady
150 ml śmietanki 30%
gorzka czekolada
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder i zimne masło. Siekamy. Gdy zrobi się kruszonka, formujemy kopczyk. Robimy w nim dołek, do którego wlewamy chłodną śmietanę. Składniki łączymy przy pomocy noża i zagniatamy kruche ciasto.
Owijamy je folią i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto rozwałkujemy i przekładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 10-15 minut.
Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do nich ser oraz budyń i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę, dodając do nich szczyptę soli. Delikatnie przekładamy do masy serowej.
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki układamy na podpieczonym i wystudzonym cieście. Kierujemy je skórą do dołu, by nie puściły zbyt dużo soku. Owoce zalewamy masą serową i wyrównujemy jej powierzchnię.
Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ją z bitą śmietaną. Dodajemy stopniowo, by się nie zwarzyła. PolewęPolewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ozdabiamy wiórkami z gorzkiej czekolady. Wskazówka: ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli śliwki oprószycie mielonym cynamonem.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram