Smakosze.pl
Sernik

Canva.com

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: alternatywa dla piernika

18 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym to aromatyczne ciasto z polewą, pasujące na każdą okazję. Jest pyszny, a do tego łatwy w przygotowaniu i przechowaniu. Poznaj prosty przepis na sernik kajmakowy ze spodem korzennym!

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: dla kogo?

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym to piękne, pyszne i pachnące ciasto dla każdego, kto lubi słodycze i nie boi się przyjąć na klatę paru kalorii. Dzieci się w nim zakochają, ale i dorosłym przypadnie do gustu.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: na jaką okazję?

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym to pyszne ciasto o piernikowym aromacie. Pasuje jak ulał jako poczęstunek w okresie Bożego Narodzenia, ciasto urodzinowe czy z jakiejkolwiek innej okazji.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: ile kalorii?

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym to danie, które ma sprawiać przyjemność. Jest pełen kalorii i taki ma być. Nie trzeba jednak odmawiać sobie pysznej, aromatycznej przyjemności. Możemy zjeść kawałek czy dwa, a następnego dnia poćwiczyć, np. pobiegać. Gdy zdziwieni sąsiedzi spytają, gdzie tak pędzimy, możemy odpowiedzieć, że to bieg po sernik kajmakowy ze spodem korzennym.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: trudność

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym to wypiek dość prosty do wykonania, o ile wiemy, jak obsługiwać piekarnik, mikser i blender, mamy cierpliwość do mieszania składników i silną wolę, by nie wyjeść całego kajmaku, nim trafi na sernik.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: czas na przygotowanie

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym powstaje w mniej więcej 2 godziny, z czego godzina przypada na pieczenie. Niestety, żeby sernik był naprawdę doby, musi odstać w lodówce całą noc, a już najlepszy będzie nie na drugi, tylko na trzeci dzień. Takie są niezłomne prawa kuchennej alchemii.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: składniki do masy kajmakowej

  • Śmietanka 36% - 500 ml

  • Cukier – ½ szklanki

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: składniki do spodu

  • Masło – 70 g

  • Ciasteczka korzenne lub inne kruche – 250 g

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: składniki do masy serowej

  • Twaróg zmielony – 1 kg

  • Masło miękkie – 200 g

  • Śmietanka 30% - 100 ml

  • Jajka – 6 sztuk

  • Mąka ziemniaczana - 4 łyżki

  • Cukier puder – 1 szklanka

  • Cukier waniliowy – 1 torebka

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: składniki opcjonalne

Opcjonalna jest dekoracja naszego sernika kajmakowego. Możemy np. przyprószyć go rozdrobnionymi orzechami. Wiórki czekoladowe należy raczej odradzić, bo kajmak jest wystarczająco słodki.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: potrzebne przybory

Do upieczenia sernika kajmakowego ze spodem korzennym będziemy potrzebować rondla na kajkam, miseczki do ubicia jajek, miski do rozrobienia masy serowej, noża, miksera, blendera, tortownicy z klamrą, papieru do pieczenia i piekarnika.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: przygotowanie kajmaku

Tym, co wyróżnia sernik kajmakowy od innych, jest słodka, gęsta masa, którą pokrywa jego wierzch. To właśnie kajmak, wytwarzany przez zagotowanie mleka lub śmietanki z cukrem. Robi się z niego np. krówki, dlatego w wielu przepisach za kajmak służy kupna masa krówkowa.

Kajmak jednak łatwo jest przyrządzić w domu. Po prostu wlewamy do rondla śmietankę 36%, dodajemy cukru i gotujemy przez pół godziny na małym ogniu, często mieszając kuchenną rózgą. Po tym czasie cukier powinien się całkiem rozpuścić, a kajmak nabrać barwy słomkowej. Po ostudzeniu możemy użyć go do naszego sernika kajmakowego.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: przygotowanie spodu

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zakładamy obręcz tak, żeby papier wystawał na zewnątrz. Wewnętrzne strony ścianek obręczy muszą być odsłonięte. Następnie rozcieramy ciasteczka korzenne na proszek (dowolnym sposobem, np. w blenderze), mieszamy je z roztopionym masłem i tak przygotowaną masą smarujemy spód i ścianki obręczy tortownicy do wysokości mniej więcej 3 cm. Tortownicę wstawiamy teraz do lodówki, by korzenny spód i boki stężały.

Jeśli nie udało nam się trafić w sklepie ciasteczek korzennych, możemy użyć innych kruchych ciasteczek bez dodatków, a po sproszkowaniu dosypać do nich 1 łyżkę przyprawy piernikowej.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: przygotowanie masy serowej

Treścią sernika – każdego – jest oczywiście masa serowa.

Zaczynamy od zmielenia twarogu i oddzielenia żółtek od białek jaj. Białka ubijamy na sztywno.

Miękkie masło ubijamy w misce mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się puszyste. Potem dodajemy pojedynczo żółtka jaj i cukier puder łyżkami. Za każdym razem, gdy coś dodamy, dokładnie wszystko miksujemy.

Gdy do miski trafią już wszystkie jajka i cukier puder, wrzucamy po trochu cały zmielony twaróg, ciągle miksując, ale teraz na średnich obrotach. Po twarogu dodajemy cukier waniliowy, mąkę i śmietankę. Gdy wymiksujemy wszystko na jednolitą masę, dodajemy jeszcze ubite białka jajek.

Po tym długim dokładaniu i mieszaniu nasza masa serowa do sernika kajmakowego ze spodem korzennym jest już gotowa!

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: pieczenie

Masę serową przekładamy do tortownicy, a potem wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Sernik kajmakowy ze spodem korzennym: podanie

Gdy wyjmiemy sernik kajmakowy ze spodem korzennym z piekarnika, pozostaje nam go ostudzić, a gdy ostygnie, możemy zdjąć klamrę i przełożyć ciasto z tortownicy na paterę. Na wierzch wykładamy dobrze wymieszaną masę kajmakową. Możemy jeszcze udekorować sernik np. orzechami czy płatkami migdałów. Gdy skoczymy, wkładamy sernik kajmakowy ze spodem korzennym do lodówki na całą noc, by stężał.

Zwycięstwo! Sernik kajmakowy ze spodem korzennym jest gotowy. Następnego dnia kroimy go ostrym nożem, najlepiej wyjętym z wrzątku, i przekładamy na talerze.

Hoff EmilAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >