Sernik Rafaello na zimno
pixabay.com

Sernik Rafaello na zimno - szybki i prosty sposób na pyszny deser

Sernik Raffaello na zimno to przepyszny, delikatny, kremowy deser, idealny na letnie przyjęcia. Przygotowanie sernika Raffaello nie zajmuje wiele czasu, ponieważ nie wymaga on pieczenia. Sernik możesz udekorować w dowolny sposób - najbardziej pasują do niego migdały, wiórki kokosowe i pralinki. Oto przepis 

Sernik Raffaello na zimno - składniki

Składniki na spód:

  • 120 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie (np. Princessa),
  • ok. 1 łyżka masła.

Składniki na masę serową:

  • 250g serka mascarpone,
  • 220g cukru pudru,
  • 250g jogurtu greckiego lub sera wiaderkowego,
  • 200g białej czekolady,
  • 6 łyżek likieru kokosowego,
  • 4 łyżki likieru amaretto,
  • 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml),
  • 3 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody.


Do dekoracji:

  • 50g wiórek kokosowych,
  • 80g płatków migdałów,
  • praliny Raffaello do dekoracji.


Sernik Raffaello na zimno - sposób przygotowania

Wafelki kokosowe miksujemy z masłem, aby spód się nie kruszył przy nakładaniu ciasta. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wylepiamy masą ciasteczkową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy.

Serek mascarpone miksujemy delikatnie z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy kolejno jogurt i mleko kokosowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do całości. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia. Do przygotowanej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej, a następnie dodajemy do całości i miksujemy. Na koniec dodajemy wybrane likiery.

Masę serową przekładamy do tortownicy na ciasteczkowy spód delikatnie łyżką. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia (najlepiej na całą noc).

Gdy sernik będzie już stężony odcinamy nożem od brzegów tortownicy i zdejmujemy obręcz. Boki i wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów i pralinami.

Następny artykuł