Sernik Rafaello na zimno - szybki i prosty sposób na pyszny deser
Sernik Raffaello na zimno - składniki
Składniki na spód:
120 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie (np. Princessa),
ok. 1 łyżka masła.
Składniki na masę serową:
250g serka mascarpone,
220g cukru pudru,
250g jogurtu greckiego lub sera wiaderkowego,
200g białej czekolady,
6 łyżek likieru kokosowego,
4 łyżki likieru amaretto,
2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml),
3 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody.
Do dekoracji:
50g wiórek kokosowych,
80g płatków migdałów,
praliny Raffaello do dekoracji.
Sernik Raffaello na zimno - sposób przygotowania
Wafelki kokosowe miksujemy z masłem, aby spód się nie kruszył przy nakładaniu ciasta. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wylepiamy masą ciasteczkową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy.
Serek mascarpone miksujemy delikatnie z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy kolejno jogurt i mleko kokosowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do całości. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia. Do przygotowanej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej, a następnie dodajemy do całości i miksujemy. Na koniec dodajemy wybrane likiery.
Masę serową przekładamy do tortownicy na ciasteczkowy spód delikatnie łyżką. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia (najlepiej na całą noc).
Gdy sernik będzie już stężony odcinamy nożem od brzegów tortownicy i zdejmujemy obręcz. Boki i wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów i pralinami.