Sernik wiedeński siostry Anastazji
Sernik wiedeński siostry Anastazji jest sernikiem niezwykle puszystym i delikatnym. Dobrze wyrośnięte ciasto jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Sernik wiedeński siostry Anastazji to wyjątkowo proste ciasto, które przygotujesz błyskawicznie, a efekt zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na wyśmienity sernik wiedeński siostry Anastazji.
Sernik wiedeński siostry Anastazji przygotujesz na większe uroczystości, święta, spotkania rodzinne, a także bez okazji, jako doskonały deser do porannej kawy. Tradycyjny sernik ma delikatny smak z wyczuwalną nutą wanilii. Ciasto jest niezwykle puszyste i wyrośnięte . Sernik jest zdecydowanie najlepszym ciastem na świecie.
Sernik jest delikatnym ciastem, pieczony jest bez proszku do pieczenia i rośnie naturalnie. Pamiętaj więc, aby nigdy nie wyjmować z piekarnika ciasta zaraz po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Daj sernikowi ostygnąć przez godzinę w piekarniku i dopiero później ostudź go na blacie.
Jesień to sezon na śliwki. Wykorzystaj je do pieczenia i przygotuj doskonały, puszysty sernik ze śliwkami i polewą czekoladową.
Przepis na sernik wiedeński siostry Anastazji
Składniki na blachę o wymiarach 20x28 cm:
-
1 kg sera twarogowego do sernika
-
opakowanie budyniu waniliowego
-
200 g masła
-
8 jajek
-
300 g cukru
-
szczypta soli
Jak przygotować sernik wiedeński siostry Anastazji?
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z solą na sztywną pianę, żółtka natomiast utrzyj z masłem i cukrem, dodaj budyń w proszku i ser twarogowy i miksuj na wysokich obrotach.
Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą pianę z białej i delikatnie wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz godzinę.
Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika, daj mu przestygnąć w cieple. Sernik wyjmij po godzinie i odstaw w suche miejsce, aby zupełnie ostygł.
Smacznego.