Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji
Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to pomysł na sernik w nowej odsłonie. Delikatna masa serowa na biszkopcie pieczona z brzoskwiniami posmakuje każdemu, więc cała blacha z pewnością zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji.
Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to bardzo delikatne ciasto, które aż rozpływa się w ustach. Delikatna, puszysta masa serowa w połączeniu z biszkoptowym spodem i brzoskwiniami smakuje obłędnie. Sernik jest świetnym pomysłem na ciasto do kawy, herbaty i na wizytę gości.
Biszkopt upiecz znacznie wcześniej. Blat musi być zupełnie zimny, aby zapiec go ponownie masą serową. Dobrym pomysłem jest upieczenie biszkoptu dzień przed pieczeniem sernika. Pamiętaj, aby nigdy nie wyjmować biszkoptu i sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ opadną i może pojawić się zakalec. Ser może również popękać.
Ciasta po upieczeniu zostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwi, aby zarówno biszkopt, jak i cały sernik stopniowo chłodził się przy odrobinie świeżego powietrza. Dopiero po godzinie możesz wyjąć ciasto i zupełnie ostudzić.
Jeśli masz ochotę na niecodzienny, puszysty sernik- tu poznasz przepis na wyśmienity sernik z pierniczkami otulony polewą czekoladową.
Przepis na sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji
Składniki na cienki biszkopt (blacha o wymiarach 25x36 cm):
-
4 jajka
-
3/4 szklanki cukru
-
3/4 szklanki mąki tortowej
-
łyżka mąki ziemniaczanej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
-
1 kg sera w wiaderku do sernika
-
8 jajek
-
budyń śmietankowy
-
szklanka cukru drobnego
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
kostka masła
Dodatkowo:
-
puszka brzoskwiń
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji?
Na początku upiecz biszkopt: żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia i miksuj na średnich obrotach. Z białek ubij na sztywno pianę, dodaj ją do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.
Biszkopt przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Biszkopt pozostaw w piekarniku przez kolejne 30 minut, jedynie uchylając delikatnie drzwi. Następnie ostudź, ale zostaw w blaszce.
Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie kolejno dodawaj po jednym żółtku, stale mieszając. Dodaj ser do sernika, budyń śmietankowy i dokładnie wymieszaj. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
Na biszkopt wlej małą ilość masy serowej, wyłóż 1/4 brzoskwiń, przykryj resztą masy, na górę wyłóż pozostałe brzoskwinie. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez godzinę.
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na kolejną godzinę, lekko uchylając drzwi, aby sernik powoli się studził, ale nie opadł.