Sernik z pierniczkami - pyszna niespodzianka w każdym kęsie
Pomysł na niebanalne, nowe i pyszne ciasto? Sernik z pierniczkami na kruchym spodzie z ciemnych herbatników. Delikatna, puszysta, waniliowa masa serowa, korzenne ciastka i polewa czekoladowa to rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Sprawdź, jak upiec sernik z pierniczkami.
Sernik z pierniczkami to świetne i proste ciasto, które upieczesz zarówno na święta, jak i w zwykły weekend, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Pierniki nadają sernikowi korzennego, cynamonowego smaku, który uzupełniony jest waniliową nutą i czekoladą. To jedno z moich ulubionych, zimowych ciast.
Po upieczeniu ciasta nie wyciągaj go z piekarnika bo opadnie. Wyłącz piec i zostaw sernik w środku przez godzinę, aby stopniowo się schłodził, dopiero po tym czasie wyjmij blachę. Gdy ciasto będzie już chłodne, udekoruj je polewą czekoladową do sernika, następnie wstaw do lodówki na 30 minut, aby stężała.
Poznaj kolejne, ciekawe połączenie- tu dowiesz się, jak upiec sernik z kulkami orzechowymi w masie serowej. Odkryj nowy, fenomenalny smak.
Przepis na sernik z pierniczkami
Składniki na ciemny spód (tortownica o średnicy 22 cm):
250 g ciemnych herbatników lub kruchych ciastek czekoladowych
100 g masła
Składniki na masę serową:
500 g sera do sernika w wiaderku
80 g masła
4 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
150 g cukru pudru
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
200 g pierników suchych bez marmolady
polewa czekoladowa
Jak zrobić sernik z pierniczkami?
Przygotuj spód: nastaw piekarnik na 180 stopni C bez termoobiegu, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną. Rozpuść masło i zblenduj je z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na blachę, mocniej dociskając ciasto do spodu, aby było zwarte. Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
Przygotuj masę serową: żółtka oddziel od białek, żółtka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie kolejno dodawaj masło, ser, budyń i mieszaj do powstania jednolitej masy. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli i dodaj do reszty, delikatnie mieszając drewnianą lub silikonową łyżką.
Na upieczony spód wylej część masy serowej, poukładaj pierniki i wylej resztę sera, tortownicę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę. Ciasto po upieczeniu zostaw w piekarniku na kolejną godzinę, następnie wyjmij i ostudź. Polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodziło, a polewa stężała.