Sernik z jabłkami i kruszonką
Sernik z jabłkami i kruszonką
Smaczne jabłka są od co najmniej kilku lat dostępne w Polsce przez cały rok. Jednym z najlepszych sposobów na ich wykorzystanie jest zrobienie pysznego sernika jabłkowego z kruszonką z solonym sosem karmelowym. Jest bogaty, ale nie przesadnie słodki, idealny, by cieszyć się zimnem przy filiżance ciepłej herbaty!
Jabłka do sernika
Do sernika polecam użycie jabłek odmiany Granny Smith, ponieważ są lekko cierpkie, kwaśne i bardzo dobrze trzymają swój kształt podczas pieczenia. Doskonale nadają się też jabłka odmiany Szara Reneta - o miąższu ścisłym, kruchym, korzennym, kwaśnym, idealnym do przetworów i szarlotek.
Jeśli jabłka tych odmian nie będą dostępne w twojej okolicy, poproś sprzedawcę o inne kwaśne, twarde i niezbyt soczyste owoce.
Wybór sera do sernika
Gotowy twaróg sernikowy
Do najprostszych rozwiązań należy zakup sera w wiaderku, już zmielonego. Należy uważnie czytać ich skład, ponieważ ich jakość jest bardzo zróżnicowana; w wybranym serze nie powinno być skrobi, cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego, zagęstników czy barwników. Dopuszczalne składniki to mleko, bakterie fermentacji mlekowej, twaróg, śmietanka
Prawdziwy twaróg
Na jaki ser na sernik z jabłkami i kruszonką się zdecydować? Najlepszym wyborem będzie twaróg tłusty lub półtłusty. Nie kieruj się najniższą ceną - aby sernik był naprawdę smaczny, składniki muszą być dobrej jakości.
Twaróg można zmielić na kilka sposobów:
maszynka do mięsa - polecam zmielić twaróg 3 razy
praska do ziemniaków - nadaje się do przygotowania mniejszych ilości sera
blender - kilka minut wystarczy, żeby ser osiągnął pożądaną - kremową konsystencję.
Do sernika z jabłkami i kruszonką polecam wybór twarogu tłustego do samodzielnego zmielenia.
Poniżej zaproponuję również sernik na bazie twarożku śmietankowego - w tej wersji, ciasto będzie bardziej kremowe i mniej ścisłe.
Przepis na sernik z jabłkami, kruszonką z solonym sosem karmelowym
Składniki:
Ciasteczkowy spód
80 g ciasteczek typu digestive40 g roztopionego masła szczypta cynamonu1 łyżka brązowego cukru.
Baza sernikowa z twarogu tłustego
300 g twarogu tłustego (temperatura pokojowa)70 g cukru pudru35 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)2 średnie jajka (temperatura pokojowa)½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Warstwa jabłkowa + kruszonka
2 średnie jabłka Granny Smith lub Szara Reneta (obrane i pokrojone w kostkę)10 g cukru pudruszczypta gałki muszkatołowej¼ łyżeczki cynamonu45 g mąki uniwersalnej30 g płatków owsianych60 g masła (temperatura pokojowa)30 g brązowego cukru.
Słony sos karmelowy
150 g drobnego cukru40 g wody120 g śmietanki kremówki½ łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 150 ° C lub do 165 ° C, jeśli nie używasz termoobiegu (wówczas wybierz opcję “góra i dół”). Wyłóż spód tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Odstaw formę na bok.
Przy użyciu blendera/wałka/robota kuchennego zmiel ciasteczka. W osobnej misce połącz je łyżką z roztopionym, wystudzonym masłem, cynamonem i cukrem pudrem. Masą tą wyłóż dno formy do pieczenia. Piecz przez 5-6 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Zmiel twaróg 3 razy maszynką do mięsa, lub przeciśnij go kilkukrotnie przez praskę do ziemniaków. Jeśli nie masz takich urządzeń - zblenduj ser na gładką masę robotem kuchennym lub blenderem ręcznym. W przypadku użycia serka śmietankowego ten krok po prostu pomiń.
W dużej misce za pomocą ręcznego miksera wymieszaj ser śmietankowy, cukier, ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy i sok z cytryny na gładką konsystencję.
Dodawaj po jednym jajku na raz, aby upewnić się, że wszystko jest dokładnie połączone. Odstaw na bok podczas przygotowywania polewy.
Obierz jabłka i pokrój w grubą kostkę. Powinno wyjść około 150 g gotowego, pokrojonego w kostkę jabłka. W małej misce wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową.
Przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę pszenną, płatki owsiane, niesolone masło i cukier. Ugniatając ciasto rękami, powinieneś/powinnaś być w stanie uformować małe grudki, które później rozsypiesz po warstwie jabłek.
Wyłóż nadzienie na upieczony i ostudzony spód ciasta. Wygładź je szpatułką.
Na masie serowej ułóż przygotowane wcześniej jabłka, a następnie posyp kruszonką.
Tak przygotowany sernik piecz przez 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Po zakończeniu pieczenia, wyjmij z pieca, umieść na kratce i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Następnie sernik wstaw do lodówki do całkowitego ostygnięcia na minimum 4 godziny.
Przed podaniem obficie polej ciasto solonym sosem karmelowym.
Przepis na solony sos karmelowy
W rondelku z grubym dnem wymieszaj cukier i wodę. Upewnij się, że każda granulka cukru jest pokryta wodą. Podgrzej na średnim lub dużym ogniu, aż osiągnie złocisto bursztynowy kolor. Nie mieszaj. Podgrzewanie zajmie około 15 minut.
Gdy cukier się rozpuści, podgrzej śmietanę na wolnym ogniu. Gdy syrop cukrowy osiągnie pożądany kolor, dodaj do niego powoli gęstą śmietanę, ciągle mieszając silikonową szpatułką. Będzie dużo bąbelków i pary, uważaj, aby się nie poparzyć.
Gdy wszystkie bąbelki opadną, odstaw rondel z powrotem na kuchenkę i gotuj przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. Po zakończeniu przełóż sos karmelowy do czystego słoika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Smacznego!