Smakosze.pl Porady Jak z łatwością odkręcić słoik tak zakręcony, że ręka boli? Zdradzamy banalne sposoby
bloodstone, Getty Images Signature

Jak z łatwością odkręcić słoik tak zakręcony, że ręka boli? Zdradzamy banalne sposoby

20 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Słoik, którego nie można otworzyć, jest zmorą każdego kucharza. Gdy siła wymagana na odkręcenie zakrętki jest tak duża, że gołą dłonią nie jest się w stanie jej dostarczyć - wtedy należy wdrożyć metody, które znacznie ułatwiają całe zadanie.

Istnieje wiele trików i porad, które mogą pomóc strudzonemu kucharzowi. Jeśli jednak w  domu przebywa w danej chwili ktoś, kto wykazuje się znacznie większą siłą niż kucharz, to warto oddać mu słoik do odkręcenia. Dzięki temu można zaoszczędzić odrobinę czasu na poszukiwanie odpowiedniego sposobu.

Słoik zbyt silnie zakręcony? Są na niego sposoby

Kiedy samodzielnie przygotowujemy zimowe przetwory, naturalnym etapem jest pasteryzacja. Wysoka temperatura zabija patogeny i ich formy przetrwalnikowe, co znacznie wydłuża przydatność do spożycia danej żywności. Niestety, przy okazji wytwarza się także podciśnienie, które zasysa zakrętkę.

Jeśli podciśnienie jest zbyt duże, nie mamy możliwości odkręcenia zakrętki siłą samych dłoni. Wtedy należy wspomóc się trikami, dzięki którym nawet najbardziej zassany słoik nie będzie stanowił większego problemu.

Jedną z najpopularniejszych metod, jest położenie ścierki na wieczku. Materiał zwiększa tarcie, dłoń się nie ślizga, a my możemy mieć pewniejszy chwyt. Po chwili słoik powinien zostać otworzony. Jeśli jednak ścierka nie zadziałała, warto sięgnąć po nuż.

Chcesz poznać więcej ciekawostek ze świata kulinariów? Zajrzyj do tego tekstu, z którego dowiesz się, w jaki sposób przechowywać mąkę. W taki sposób uchronisz się przed nieprzyjemną pandemią moli spożywczych. Tutaj opisaliśmy jak wykorzystać jednorazowy młynek do pieprzy wiele razy.

Słoik należy postawić dnem do góry, a wieczko podważyć płaską stroną noża, tak, aby zrobić przerwę, między wieczkiem a szkłem. Przez szczelinę wessane zostanie powietrze, które poluzuje zakrętkę.

Zakrętkę można przez kilkanaście sekund polewać gorącą wodą. Wysoka temperatura wyrównuje ciśnienie, przez co zakrętka nie jest tak ciasno zakręcona. Można także zamoczyć słoik w garnku z ciepłą wodą na kilka minut. Trzeba jednak uważać, aby się nie poparzyć.

W sklepach można kupić wiele specjalnych narzędzi, które wygodnie pozwalają odkręcać słoiki. Często można znaleźć je w sklepach z przyborami kuchennymi lub w Internecie. Nie są one drogie, a wydatek kilkunastu złotych na otwieracz do słoików może uchronić przed dużą ilością stresu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy