Czy trzeba nacinać kiełbasę do grillowania? Większość Polaków popełnia ten sam błąd
Kiełbasa to nieodłączny składnik każdego grilla. Nie każdy jednak wie, jak odpowiednio ją przygotować. Niektórzy nacinają, a inni uznają to za błąd. Jak jest naprawdę? Kto ma rację?
Kiełbasa na grillu musi być
Dobry grill nie może odbyć się bez kiełbasy. Ten uwielbiany przez wszystkich produkt będzie smaczny, tylko jeżeli zostanie odpowiednio przygotowany. Czy zatem należy nacinać kiełbasę?
Wielu z nas tego nie wie, a przecież od tego zależy jej smak. Dowiedz się, jak właściwie przyrządzać kiełbasę, a już nigdy nie popełnisz błędu. Dzięki temu zawsze będzie smakowała doskonale, a grill będzie należał do udanych.
Nikt mi nie wierzy, że robię ten ser całkiem sam. Wystarczy tylko połączyć 3 tanie składnikiCzy można nacinać kiełbasę?
Jedni kiełbasę nacinają, drudzy nie. Kto z nich ma rację? Już wyjaśniam. Nacięcie kiełbasy nie zawsze jest korzystne. Przez nacięcia z kiełbasy pod wpływem ciepła wypłynie duża ilość tłuszczu. Może okazać się, że po grillowaniu będzie przez to zbyt sucha.
Tłuszcz z naciętej kiełbasy skapuje na rozgrzane węgle i powstaje wtedy szkodliwy dla zdrowia związek chemiczny - WWA. Są to Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne, które są rakotwórcze. Dlatego zdecydowanie lepiej tego unikać i nie nacinać kiełbasy.
Czasami można zrobić wyjątek
Czasami nacięcie kiełbasy jest jednak konieczne. Należy zrobić to jednak wtedy, kiedy wiadomo, że kiełbasa jest zbyt tłusta. Niewielkie nacięcia pomogą pozbyć się tego elementu z mięsa.
Jeżeli zdecydujesz się na nacinanie kiełbasy, nie układaj jej bezpośrednio na ruszt. Lepiej grillować ją na przystosowanych do tego tackach. Dzięki temu ograniczysz skapywanie tłuszczu na rozżarzone węgle.
Decyzja należy do ciebie, bo pamiętaj, że grillowane potrawy muszą smakować przede wszystkim tobie. Jaki sposób przygotowania kiełbasy wybierasz zatem najczęściej?
Koniecznie sprawdź ten niezawodny sposób na pomidora. Koniecznie wypróbuj także babciny przepis na kremową pieczarkową.