Słony sos karmelowy
pixabay.com

Słony sos karmelowy, idealny do ciast i deserów

Postępuj zgodnie z tymi prostymi instrukcjami, aby przygotować słodki, solony sos karmelowy w domu. Ten 10-minutowy przepis na słony karmel wymaga tylko 4 składników. Idealnie nadaje się do ciast, babeczek, ciastek, babki, lodów, sernika, bułeczek, szarlotki i nie tylko!

Słony sos karmelowy

Przepis na słony sos karmelowy

Postępuj zgodnie z tymi prostymi instrukcjami, aby przygotować słodki, solony sos karmelowy w domu. Ten 10-minutowy przepis na słony karmel wymaga tylko 4 składników. Idealnie nadaje się do ciast, babeczek, ciastek, babki, lodów, sernika, bułeczek, szarlotki i nie tylko!

Słony sos karmelowy to jeden z najłatwiejszych przepisów na sos do deserów, a potrzebne są tylko 4 składniki: cukier, masło, śmietanka i sól.

Słony sos karmelowy jest zabójczo słodki, lepki, maślany i fenomenalnie smakuje na wszystkim, czego dotknie. (Chociaż naprawdę potrzebujesz tylko łyżki, aby się nim cieszyć).

Ten 4-składnikowy sos przygotujesz w 10 minut! Termometr cukierniczy nie jest nie jest potrzebny, a możliwości podania są nieograniczone. Zachowaj ostrożność, ponieważ gotujący się karmel może rozpryskiwać. W razie potrzeby odsuń się i załóż rękawiczki kuchenne.

Składniki:

200 g cukru pudru
90 g masła, pokrojonego, w temperaturze pokojowej
120 ml śmietanki kremówki, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli

  1. Podgrzewaj cukier puder w rondlu na średnim ogniu, stale mieszając za pomocą gumowej łopatki lub drewnianej łyżki. Podczas mieszania cukier będzie się formował grudki i ostatecznie rozpuści się w gęsty, brązowy płyn o bursztynowym kolorze. Uważaj, aby się nie poparzyć.
  2. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, natychmiast wmieszaj masło, aż się rozpuści i połączy. Uważaj na tym etapie, ponieważ po dodaniu masła karmel będzie intensywnie bulgotać. Jeśli zauważysz, że masło się rozdziela lub jeśli cukier się zbryla, zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj, aby ponownie połączyć. (Jeśli obawiasz się rozpryskiwania, załóż rękawiczki kuchenne).
  3. Ubijaj dalej, aż składniki się połączą, nawet jeśli zajmie to 3-4 minuty. Jeśli po tym czasie nie są idealnie połączone..po prostu dalej ubijaj.
  4. Rondel wstaw z powrotem na mały ogień.
  5. Gdy masło się rozpuści i połączy z karmelizowanym cukrem, gotuj przez 1 minutę bez mieszania.
  6. Bardzo powoli wmieszaj połowę śmietanki kremówki. Ponieważ śmietana kremówka jest zimniejsza niż karmel, po dodaniu mieszanina bulgocze i pryska. Po wymieszaniu pierwszej połowy śmietany, stopniowo dodaj resztę i wymieszaj do połączenia na gładką masę.
  7. Przestań mieszać i gotuj przez 1 minutę.
  8. Zdejmij z ognia i do sosu dodaj sól. Przed użyciem pozostaw do ostygnięcia. Karmel zgęstnieje, gdy ostygnie.
  9. Przykryj szczelnie i przechowuj do 1 miesiąca w lodówce. Karmel zestala się w lodówce. Podgrzej w kuchence mikrofalowej lub na kuchence do uzyskania pożądanej konsystencji. Co jeść ze słonym sosem karmelowym?

Dodatkowe wskazówki:

Masło: możesz użyć solonego, lub niesolonego masła w tym przepisie, pamiętaj jednak, żeby było w temperaturze pokojowej.

Śmietanka: śmietanka kremówka o około 36% zawartości tłuszczu mlecznego może być również sprzedawana jako śmietana do ubijania. Można zastąpić lekką śmietaną do ubijania (30% zawartości tłuszczu mlecznego) lub śmietanką o zawartości 42% tłuszczu mlecznego. Nie używaj mleka. Najlepiej użyć śmietanki w temperaturze pokojowej.

Sól: W tym przepisie dodaj 1 łyżeczkę dowolnej odmiany soli. Zawsze możesz dodać 3/4 łyżeczki, posmakować, a następnie w razie potrzeby dodać więcej.

Zwykły sos karmelowy: Jeśli chcesz zrobić zwykły karmel, zredukuj ilość soli do 1/2 łyżeczki. Nie pomijaj jej całkowicie.

Przygotowanie większej ilości sosu: Unikaj podwajania lub potrajania tego przepisu. Dodatkowa objętość może uniemożliwić równomierne i prawidłowe topienie cukru. Zamiast tego zrób kilka partii.

Z czym jeść słony sos karmelowy?

Pokochasz domowy solony karmel z deserami, takimi jak bułki cynamonowe, sernik czy z szarlotką. Użyj go jako karmelowego dipu do jabłek, polej lody lub wlej do zdobionych słoików i podaruj najbliższym na święta.

Jaką konsystencję ma słony sos karmelowy?

Początkowo sos karmelowy jest płynny, a gdy stopniowo traci ciepło i stygnie, zestala się i staje się ciągnący (niczym środek świeżej krówki) . Po schłodzeniu karmel jest twardy i należy go podgrzać, aby odzyskał płynną konsystencję. Potrzebujesz bardziej płynnej konsystencji sosu karmelowego? Do przepisu możesz dodać jeszcze 2 łyżki gęstej śmietany.

Następny artykuł