Śniadaniowe jajka zapiekane w formie na muffiny
pixabay.com

Śniadaniowe jajka zapiekane w formie na muffiny

Jajka zapiekane w formie na muffiny to idealny przepis na poranne śniadanie w zupełnie innej postaci niż zwykle. Danie zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Jest to danie niskokaloryczne, więc nie ma co się martwić o dodatkowe kalorie. Jak przygotować jajka zapiekane w formie na muffiny?

Składniki na jajka zapiekane w formie na muffiny

  • sól,
  • 6 plasterków suszonej szynki ,
  • pieprz,
  • 6 jajek,
  • rzeżucha,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju,
  • pieczywo.

Przygotowanie jajek zapiekanych w formie na muffiny

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Wgłębienia formy na muffinki posmaruj olejem z suszonych pomidorów, w każde wgłębienie włóż kawałek szynki, a na spód po kawałku suszonych pomidorów, a następnie dodaj jajka. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.

Wyjmij jajka z piekarnika, odkrój kosz nożem, a następnie wyjmij i połóż na talerzu. Podawać z solą, pieprzem, pieczywem i rzeżuchą. Możesz również umieścić go na liściach sałaty.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka to głównie źródło białka, które jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Jajka są również bogatym źródłem witamin A, E, D i K oraz witamin z grupy B i minerałów (fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen).

Następny artykuł