Smakosze.pl Przepisy Soczysta i miękka golonka bez gotowania w gęstej marynacie. Idealna na obiad i od święta
canva/Mykola Lunov

Soczysta i miękka golonka bez gotowania w gęstej marynacie. Idealna na obiad i od święta

5 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczna golonka przyzwyczaiła smakoszy do konieczności obgotowania mięsa w aromatycznym wywarze. Dzięki temu golonka nabiera delikatności i pysznego smaku, jednak krok ten nie jest konieczny. Dobrym przykładem jest poniższa receptura na golonkę w gęstej marynacie, która wymaga jedynie pieczenia w rękawie.

Golonka w gęstej marynacie z dodatkiem ciemnego piwa gwarantuje, że obiad z jej udziałem zostanie zapamiętany na długo. Soczyste i rozpływające się w ustach mięso zachwyca wszystkich miłośników najlepszych uczt.

Sekretem do uzyskania idealnej soczystości i miękkości jest pieczenie golonki w rękawie, co kumuluje soki wewnątrz mięsa. Pod koniec wystarczy rozciąć rękaw i jeszcze chwilę piec, żeby wytworzyć pyszną chrupiącą skórkę.

Przepis na pieczoną golonkę w gęstej marynacie

Składniki:

  • 4 golonki przednie

  • 300 ml ciemnego piwa (najlepsze rodzaje to stout oraz porter)

  • 2 łyżki musztardy ostrej

  • 2 łyżki suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki soli

  • 4 ząbki czosnku

  • sól

Musztardę, olej, sól, majeranek, ostrą paprykę, zmiażdżone ząbki czosnku oraz czarny zmielony pieprz wymieszaj w miseczce. Golonki dokładnie oczyść, a następnie natnij ją we wzór szachownicy.

Natrzyj mięso marynatą i wstaw je do lodówki na minimalnie 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie włóż golonki do rękawa do pieczenia i podlej je piwem w taki sposób, aby nie zmyć z nich marynaty . Wstaw je do pieca nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz kolejne 2,5 godziny. Kolejnym krokiem jest wyjęcie golonek z rękawa, przełożenie ich do naczynia żaroodpornego, podlanie sosem z rękawa i ponowne włożenie do pieca na 30 minut . Po wykonaniu powyższych, golonki będą gotowe. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.

Golonka po upieczeniu

Źródło zdjęcia: canva/GMVozd, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: anikagotuje.blogspot.com; aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy