Soczysta i miękka golonka bez gotowania w gęstej marynacie. Idealna na obiad i od święta
Klasyczna golonka przyzwyczaiła smakoszy do konieczności obgotowania mięsa w aromatycznym wywarze. Dzięki temu golonka nabiera delikatności i pysznego smaku, jednak krok ten nie jest konieczny. Dobrym przykładem jest poniższa receptura na golonkę w gęstej marynacie, która wymaga jedynie pieczenia w rękawie.
Golonka w gęstej marynacie z dodatkiem ciemnego piwa gwarantuje, że obiad z jej udziałem zostanie zapamiętany na długo. Soczyste i rozpływające się w ustach mięso zachwyca wszystkich miłośników najlepszych uczt.
Sekretem do uzyskania idealnej soczystości i miękkości jest pieczenie golonki w rękawie, co kumuluje soki wewnątrz mięsa. Pod koniec wystarczy rozciąć rękaw i jeszcze chwilę piec, żeby wytworzyć pyszną chrupiącą skórkę.
Przepis na pieczoną golonkę w gęstej marynacie
Składniki:
-
4 golonki przednie
-
300 ml ciemnego piwa (najlepsze rodzaje to stout oraz porter)
-
2 łyżki musztardy ostrej
-
2 łyżki suszonego majeranku
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
4 łyżki oleju
-
2 łyżeczki soli
-
4 ząbki czosnku
-
sól
Musztardę, olej, sól, majeranek, ostrą paprykę, zmiażdżone ząbki czosnku oraz czarny zmielony pieprz wymieszaj w miseczce. Golonki dokładnie oczyść, a następnie natnij ją we wzór szachownicy.
Natrzyj mięso marynatą i wstaw je do lodówki na minimalnie 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie włóż golonki do rękawa do pieczenia i podlej je piwem w taki sposób, aby nie zmyć z nich marynaty . Wstaw je do pieca nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz kolejne 2,5 godziny. Kolejnym krokiem jest wyjęcie golonek z rękawa, przełożenie ich do naczynia żaroodpornego, podlanie sosem z rękawa i ponowne włożenie do pieca na 30 minut . Po wykonaniu powyższych, golonki będą gotowe. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.
Źródło zdjęcia: canva/GMVozd, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
-
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
-
Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: anikagotuje.blogspot.com; aniagotuje