Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Kotlety schabowe muszą być soczyste. Najlepsze wyjdą wtedy, gdy dodatkowo ich panierka będzie chrupiąca i aromatyczna. Nasz nowy przepis wykorzystuje musztardę i śmietanę, by nadać mięsu pożądanych cech. Przekonajcie się jak delikatne, choć pełne charakteru i chrupiące schabowe jesteście w stanie uzyskać.
Po kotlety schabowe sięgamy na tyle często, że czasem warto urozmaicić ich smak. Tym razem proponujemy wam nietypową wersję panierki, w której jajka połączymy z musztardą i kwaśną śmietaną. Taka mikstura sprawi, że mięso będzie soczyste i wyraziste jednocześnie. Spróbujcie, a jeszcze do tej kompozycji wrócicie.
Przepis na musztardowe schabowe w śmietankowej panierce
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
6 łyżek musztardy
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 jaja
bułka tarta do obtoczenia
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, a następnie oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Jajka wbijamy do głębokiego talerza i łączymy je z musztardą oraz śmietaną. W powstałej masie zanurzamy schabowe.
Możemy je w niej pozostawić, jeśli mamy czas. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej porcji oleju. Gdy zrumienią się z obu stron, usuwamy nadmiar tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.
Schabowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy delikatną mizerię z cukrem pudrem oraz klasyczne purée ziemniaczane. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli chcecie podać naprawdę wyraziste kotlety, wybierzcie ostrą musztardę. Do dyspozycji jest kilka opcji — sarepska, francuska czy rosyjska będą w sam raz.
Źródło zdjęcia: canva/bernjuer
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: kuchnianawypasie