Smakosze.pl Przepisy Sos musztardowo-chrzanowy. Najlepszy do mięsnych frykasów
canva/minadezhda

Sos musztardowo-chrzanowy. Najlepszy do mięsnych frykasów

10 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos musztardowo- chrzanowy na ciepło to aromatyczny sos do dań głównych. Polej nim pieczeń, polędwiczki wieprzowe lub inne mięso, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Sos na bazie bulionu warzywnego ma wyraźny smak i doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa. Poznaj przepis na sos musztardowo- chrzanowy.

Sos musztardowo- chrzanowy gotuję na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z poprzedniego dnia. Wyraźny, aromatyczny wywar jest podstawą wyśmienitego sosu na ciepło. Sos jest gęsty i ma doskonały smak, a ostrość jest idealnie wywarzona. Tu poznasz przepis na wywar warzywny , czyli bazę do większości sosów.

Sos świetnie komponuje się z drobiem, wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną. Każdy rodzaj mięsa, niezależnie od tego, jak przygotowany, z sosem musztardowo- chrzanowym nabiera fenomenalnego smaku. Do sosu możesz dodać również ulubioną zieleninę, np. natkę pietruszki lub koperek.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie . Podaj je z sosem musztardowym, będą przepyszne.

Przepis na sos musztardowo- chrzanowy

Składniki:

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • cebula biała

  • łyżka musztardy francuskiej

  • 2 łyżki chrzanu tartego ze słoika

  • szklanka bulionu warzywnego

  • łyżeczka masła

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka mąki pszennej do zagęszczenia

Jak zrobić sos musztardowo- chrzanowy?

W mniejszym garnku zeszklij na maśle drobno posiekaną cebulkę, następnie dodaj chrzan, musztardę delikatesową, musztardę francuską i podsmaż chwilkę. Do garnka wlej bulion i gotuj na najmniejszym ogniu przez kilka minut.

Musztardy do sosu

Źródło zdjęcia: canva/Julia_Sudnitskaya Śmietankę wymieszaj z odrobiną wody i mąki, następnie wlej do garnka i gotuj, aż sos zgęstnieje, całość dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy