Sos musztardowo-chrzanowy. Najlepszy do mięsnych frykasów
Sos musztardowo- chrzanowy na ciepło to aromatyczny sos do dań głównych. Polej nim pieczeń, polędwiczki wieprzowe lub inne mięso, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Sos na bazie bulionu warzywnego ma wyraźny smak i doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa. Poznaj przepis na sos musztardowo- chrzanowy.
Sos musztardowo- chrzanowy gotuję na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z poprzedniego dnia. Wyraźny, aromatyczny wywar jest podstawą wyśmienitego sosu na ciepło. Sos jest gęsty i ma doskonały smak, a ostrość jest idealnie wywarzona. Tu poznasz przepis na wywar warzywny , czyli bazę do większości sosów.
Sos świetnie komponuje się z drobiem, wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną. Każdy rodzaj mięsa, niezależnie od tego, jak przygotowany, z sosem musztardowo- chrzanowym nabiera fenomenalnego smaku. Do sosu możesz dodać również ulubioną zieleninę, np. natkę pietruszki lub koperek.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie . Podaj je z sosem musztardowym, będą przepyszne.
Przepis na sos musztardowo- chrzanowy
Składniki:
-
łyżka musztardy delikatesowej
-
cebula biała
-
łyżka musztardy francuskiej
-
2 łyżki chrzanu tartego ze słoika
-
szklanka bulionu warzywnego
-
łyżeczka masła
-
2 łyżki kwaśnej śmietany
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
Jak zrobić sos musztardowo- chrzanowy?
W mniejszym garnku zeszklij na maśle drobno posiekaną cebulkę, następnie dodaj chrzan, musztardę delikatesową, musztardę francuską i podsmaż chwilkę. Do garnka wlej bulion i gotuj na najmniejszym ogniu przez kilka minut.
Źródło zdjęcia: canva/Julia_Sudnitskaya Śmietankę wymieszaj z odrobiną wody i mąki, następnie wlej do garnka i gotuj, aż sos zgęstnieje, całość dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.