Sos śmietanowy do pizzy carbonara. Zrobisz go bez trudu
Sos śmietanowy do pizzy carbonara to biały, kremowy sos, z którego przygotujesz jedną z klasycznych, włoskich pizz- carbonarrę. Pizza na sosie śmietanowym z boczkiem, cebulą, parmezanem i jajkiem to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację dla rodziny i przyjaciół. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowy do pizzy carbonara, jakie składniki dodać i jak zrobić ciasto na włoską pizzę.
Pizza carbonarra to klasyka. Cienkie ciasto, boczek, ser, jajko i biały sos śmietanowy to idealne połączenie, dzięki któremu carbonara stała się jedną z najbardziej popularnych, włoskich pizz. Carbonara jest w menu w każdej pizzerii i restauracji, w której również podawane są placki, możesz ją jednak zrobić samodzielnie w bardzo prosty sposób- będzie przepyszna.
Sekretem każdej pizzy jest ciasto i dobry sos- w tym artykule poznasz prosty przepis na tradycyjne ciasto włoskie i dowiesz się, jak piec pizzę w piekarniku i z wykorzystaniem kamienia do pizzy. Sos śmietanowy do carbonary to sos doprawiony przyrumienioną szalotką i czosnkiem, warzywa dodają charakteru i wyraźnego smaku.
Pamiętaj, że śmietana musi mieć temperaturę pokojową, zanim wlejesz ją na patelnię. W przeciwnym razie może się zważyć lub powstaną grudki. Mąkę do sosu wymieszaj wcześniej z odrobiną wody, żeby również zapobiec stworzeniu się zbrylonych grudek, które zepsują smak sosu.
Carbonara to również świetne wydanie włoskiej pasty- tu poznasz przepis na makaron carbonara w śmietanowym sosie, idealny na szybki i pożywny lunch lub obiad.
Przepis na sos śmietanowy do pizzy carbonarra. Jakie składniki dodać do pizzy carbonara?
Składniki na sos śmietanowy:
-
200 ml śmietany 18% (temperatura pokojowa)
-
szalotka
-
ząbek czosnku
-
łyżeczka mąki
-
łyżka masła
-
pieprz, sól
Składniki na pizzę carbonara:
-
4 plastry boczku wędzonego parzonego
-
jajko
-
duża garść tartej mozzarelli żółtej
-
cebula czerwona
-
kawałek parmezanu do posypania pizzy
-
pieprz świeżo mielony do smaku
Jak zrobić sos śmietanowy do pizzy carbonara? Jak zrobić pizzę carbonara?
Ciasto przygotuj według przepisu- prosta receptura na ciasto i sos pomidorowy . Zrób sos śmietanowy: posiekaj drobno szalotkę i czosnek, następnie podsmaż ja na maśle. Gdy już warzywa będą przyrumienione, wlewaj stopniowo śmietanę, cały czas delikatnie mieszając, żeby nie powstały grudki, gotuj na wolnym ogniu do zagęszczenia.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka W odrobinie wody wymieszaj łyżeczkę mąki, dodaj ją do sosu, wymieszaj. Gęsty sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy już przygotujesz ciasto i sos, pokrój boczek na mniejsze kawałki, cebulę w słupki, parmezan zetrzyj na tarce. Ciasto oprósz startą mozzarellą, połóż cebulę, boczek i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, piecz 15 minut.
Po tym czasie wyjmij pizzę, na środek wbij jajko, całość oprósz startym parmezanem i wstaw ponownie do piekarnika na 2-3 minuty, żeby jajko się lekko ścięło, a ser rozpuścił. Pizzę oprósz świeżo mielonym pieprzem, pokrój i od razu podaj. Smacznego.