Smakosze.pl Przepisy Sos śmietanowy do pizzy carbonara. Zrobisz go bez trudu
canva/Максим Крысанов

Sos śmietanowy do pizzy carbonara. Zrobisz go bez trudu

17 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos śmietanowy do pizzy carbonara to biały, kremowy sos, z którego przygotujesz jedną z klasycznych, włoskich pizz- carbonarrę. Pizza na sosie śmietanowym z boczkiem, cebulą, parmezanem i jajkiem to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację dla rodziny i przyjaciół. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowy do pizzy carbonara, jakie składniki dodać i jak zrobić ciasto na włoską pizzę.

Pizza carbonarra to klasyka. Cienkie ciasto, boczek, ser, jajko i biały sos śmietanowy to idealne połączenie, dzięki któremu carbonara stała się jedną z najbardziej popularnych, włoskich pizz. Carbonara jest w menu w każdej pizzerii i restauracji, w której również podawane są placki, możesz ją jednak zrobić samodzielnie w bardzo prosty sposób- będzie przepyszna.

Sekretem każdej pizzy jest ciasto i dobry sos- w tym artykule poznasz prosty przepis na tradycyjne ciasto włoskie i dowiesz się, jak piec pizzę w piekarniku i z wykorzystaniem kamienia do pizzy. Sos śmietanowy do carbonary to sos doprawiony przyrumienioną szalotką i czosnkiem, warzywa dodają charakteru i wyraźnego smaku.

Pamiętaj, że śmietana musi mieć temperaturę pokojową, zanim wlejesz ją na patelnię. W przeciwnym razie może się zważyć lub powstaną grudki. Mąkę do sosu wymieszaj wcześniej z odrobiną wody, żeby również zapobiec stworzeniu się zbrylonych grudek, które zepsują smak sosu.

Carbonara to również świetne wydanie włoskiej pasty- tu poznasz przepis na makaron carbonara w śmietanowym sosie, idealny na szybki i pożywny lunch lub obiad.

Przepis na sos śmietanowy do pizzy carbonarra. Jakie składniki dodać do pizzy carbonara?

Składniki na sos śmietanowy:

  • 200 ml śmietany 18% (temperatura pokojowa)

  • szalotka

  • ząbek czosnku

  • łyżeczka mąki

  • łyżka masła

  • pieprz, sól

Składniki na pizzę carbonara:

  • 4 plastry boczku wędzonego parzonego

  • jajko

  • duża garść tartej mozzarelli żółtej

  • cebula czerwona

  • kawałek parmezanu do posypania pizzy

  • pieprz świeżo mielony do smaku

Jak zrobić sos śmietanowy do pizzy carbonara? Jak zrobić pizzę carbonara?

Ciasto przygotuj według przepisu- prosta receptura na ciasto i sos pomidorowy . Zrób sos śmietanowy: posiekaj drobno szalotkę i czosnek, następnie podsmaż ja na maśle. Gdy już warzywa będą przyrumienione, wlewaj stopniowo śmietanę, cały czas delikatnie mieszając, żeby nie powstały grudki, gotuj na wolnym ogniu do zagęszczenia.

Sos śmietanowy do pizzy carbonara

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka W odrobinie wody wymieszaj łyżeczkę mąki, dodaj ją do sosu, wymieszaj. Gęsty sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy już przygotujesz ciasto i sos, pokrój boczek na mniejsze kawałki, cebulę w słupki, parmezan zetrzyj na tarce. Ciasto oprósz startą mozzarellą, połóż cebulę, boczek i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, piecz 15 minut.

Po tym czasie wyjmij pizzę, na środek wbij jajko, całość oprósz startym parmezanem i wstaw ponownie do piekarnika na 2-3 minuty, żeby jajko się lekko ścięło, a ser rozpuścił. Pizzę oprósz świeżo mielonym pieprzem, pokrój i od razu podaj. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy