Jak zrobić perfekcyjną pizzę? Prosta receptura na ciasto i sos pomidorowy
Pizza to najbardziej popularne danie włoskiej kuchni, które uwielbiają wszyscy. Sekretem idealnej pizzy jest odpowiednie przygotowanie ciasta i pieczenie. Nie zapominajmy również o sosie, który jest bazą w każdej pizzy. Jak zrobić perfekcyjną pizzę w domu, jak z włoskiej restauracji?
Nie ma lepszego dania od cienkiej pizzy na chrupiącym, delikatnym spodzie. Taką pizzę bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu, wystarczy, że przygotujesz ciasto i upieczesz je w odpowiedni sposób.
Niezależnie od dodatków, bazą w pizzy jest sos i ser. Domowy sos pomidorowy z pomidorów, oliwy i suszonego oregano jest chyba najlepszym sosem i smakiem dorównuje tym z włoskich restauracji. Do pizzy wykorzystaj mozzarellę białą w kulce lub żółtą, startą.
W tym artykule dowiesz się, z jakiej mąki i innych składników przygotować perfekcyjne ciasto, jak piec pizzę, żeby była idealna i jak zrobić domowy sos pomidorowy. Tak przygotowana pizza zniknie w oka mgnieniu.
Po tak smacznym obiedzie lub kolacji pora na deser- tu poznasz przepis na włoskie tiramisu, idealne do espresso. Jeśli natomiast masz ochotę na pyszne rogaliki z nadzieniem- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie.
Perfekcyjna pizza- najważniejsza jest mąka
Wybór odpowiedniej mąki do wyrobienia ciasta na pizzę jest połową sukcesu. Jeśli chcesz przygotować pizzę jak z prawdziwej, włoskiej restauracji, zawsze wyrabiaj ciasto z mąki typu 00.
Mąka 00 to oryginalna, włoska mąka, idealna do pizzy. Jest tak mocno zmielona, że przypomina pył, dzięki czemu placek jest delikatny, kruchy i chrupiący, czyli taki, jaki powinien być.
Źródło zdjęcia: canva/xalanx Mąkę na pizzę typu 00 kupisz bez problemu w każdym markecie, jest ogólnie dostępna, więc zamień zwykłą mąkę na typ 00 i ciesz się idealnie wypieczoną pizzą na cienkim, chrupiącym cieście.
Niezbędne składniki na ciasto do pizzy
Do przygotowania idealnego ciasta na pizzę potrzebujesz jeszcze kilku prostych składników. Oprócz mąki 00 najważniejsze są drożdże, oliwa z oliwek i cukier. Cukier przyspiesza wzrost drożdży, dzięki czemu ciasto będzie idealnie wyrośnięte.
Źródło zdjęcia: canva/oska25 Do ciasta potrzebujesz jeszcze soli i ciepłej wody. Pamiętaj, że woda nie może być ani za chłodna, ani za gorąca, ponieważ zabije drożdże, ciasto nie urośnie, a po upieczeniu wyjdzie zakalec.
Jakie składniki na perfekcyjną pizzę?
W pizzy nie może zabraknąć sosu. Pomidorowy, biały lub mieszany to podstawa w doskonałym placku. Do sosu pomidorowego koniecznie dodaj suszone oregano, będzie świeży i pyszny. Jeśli chcesz przygotować pizzę z dodatkami, takimi jak salami, pieczarki, papryka, cukinia, pomidory, potrzebna będzie jeszcze starta mozzarella żółta do pizzy.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Jeśli masz ochotę na pizzę w stylu caprese czy prosciutto, potrzebna będzie biała kulka mozzarelli i sos. Dodatki, jak pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, parmezan, rukola i szynka parmeńska nałóż na placek po upieczeniu.
Jak piec pizzę?
Tradycyjna, włoska pizza pieczona jest w specjalnych, kamiennych piecach, w których temperatura dochodzi do 420- 430 stopni C, pizza jest idealne upieczona już po 2 minutach.
Do włoskiej pizzy doskonale sprawdzi się kamień do pieczenia pizzy w piekarniku, który ma podobne właściwości do pieca kamiennego - zbiera całe ciepło i równomiernie je oddaje, dzięki czemu placek idealnie się piecze.
Źródło zdjęcia: canva/Eneida Nieves
Kamień do pizzy wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj go przez godzinę w 200 stopniach C, następnie przy pomocy łopatki umieść na nim pizzę i piecz przez 2-3 minuty.
Pizzę przygotujesz również w piekarniku, czas pieczenia jest dłuższy, jednak pizza jest równie chrupiąca i smaczna. Blachę wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż papier do pieczenia i wstaw z pizzą do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, piecz 15-20 minut.