Makaron carbonara
Canva.com

Przepis na makaron carbonara - włoski obiad w zaledwie kilka minut

Włochy kojarzą się przed wszystkim z cudowna kuchnią, przepełnioną aromatem i smakiem. Romantyczne kolacje przy dobrym winie i długie spacery po pięknych, włoskich uliczkach. O tak! To miejsce idealne dla zakochanych. Wszystko tam sprzyja temu, aby obudzić lub utrwalić uczucie. Makaron carbonara to najlepszy pomysł na posiłek we dwoje, nie uwierzysz jakie to proste.

Świeże składniki, doskonałe wina i prostota potraw, sprawia, że nie ma osoby, która nie kochałaby włoskiej kuchni. Szczególnie, że dzięki włoskim imigrantom rozsianym po całym świecie, ich kulinarna tradycja rozprzestrzeniła się na praktycznie każdy kontynent, jednak zyskała szczególną popularność w Stanach Zjednoczonych i w pozostałej części Europy.

Carbonara historycznie

Ekspertom w dziedzinie historii i genezy kulinarnej, trudno jednoznacznie stwierdzić skąd pochodzi nazwa tego dania. Ostatnio pojawiły się teorie, że może ona pochodzić od włoskiego słowa „ carbonaro” co w dosłownym tłumaczeniu oznacza piec węglowy, co może mieć związek z ówczesnym sposobem przygotowania. Druga wersja, która zdążyła już zdobyć swoich entuzjastów, to pochodzenie od „carbonari” czyli górnicy – możliwe więc, że to oni byli twórcami tego dania.

Badacze też nie mogą się zgodzić w kwestii powstania dania. Część opowiada się za tym, że słynny makaron powstał w czasie II Wojny Światowej, gdy włoscy żołnierze gotowali posiłki z tego co mieli pod ręką, i tak, mieszając parę losowych składników powstał przepis na carbonarę. Inna hipoteza mówi, że danie narodziło się dużo wcześniej, w południowych Włoszech. W ówczesnej wersji wykorzystywano jajka, ser i smalec. Z racji tego, że druga wersja jest bardziej prawdopodobna, większość ekspertów skłania się ku temu, że makaron carbonara pochodzi z południa i ma za sobą długą i bogatą historię kulinarną.

Przepis na makaron carbonara

Ta potrawa jest genialna w swojej prostocie. W tym przypadku nie liczy się ilość, tylko jakość, ponieważ to właśnie na jakości produktów opiera się cały smak tego dania.

Do przygotowania carbonary potrzebujesz:

- 400 g makaronu spaghetti
- 200g wędzonego boczku
- 40 g tartego parmezanu
- 40 g tartego sera pecorino
- 4 jajka
- sól, pieprz

Przygotowania zacznij od ugotowania makaronu. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć opakowanie klusek i gotuj do momentu, gdy makaron stanie się al dente. W poszukiwaniu najlepszego makaronu, udaj się do włoskich delikatesów lub spróbuj swoich sił w produkcji domowej pasty.

Pamiętaj, aby po ugotowaniu makaronu, odlać szklankę wody z garnka – później przyda się ona do stworzenia delikatnego sosu. Ten prosty trik sprawi, że danie nabierze głębi, a smak nie zostanie rozrzedzony przez zwykłą, przegotowaną wodę. Warto to praktykować, nie tylko przy przyrządzaniu tej potrawy, ale również przy innych makaronowych daniach.

Następnie, w misce rozbij jajka oraz wymieszaj je z dwoma rodzajami potartego sera, dodaj sól i pieprz. Jajka rozbełtaj widelcem, tak jak robisz to w przypadku szykowania masy na jajecznicę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż mocno się zarumieni. Gdy będzie już gotowy, wrzuć na patelnię ugotowany wcześniej makaron oraz dolej szklankę wody pozostałej po ugotowaniu klusek. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak, aby aromat mięsa pokrył każdy milimetr makaronowych nitek.

Przyszedł czas na ostatni etap, czyli stworzenie sosu. Ściągnij patelnię z ognia i od razu dodaj jajeczno-serową masę. Energicznie mieszaj zawartość patelni, inaczej nasza carbonara zamieni się z jajecznicę z dodatkiem makaronu. Jajka mają stworzyć kremowy sos, a nie obkleić inne dodatki, grudkami. Jest to najtrudniejszy moment w przygotowaniu tej potrawy. W sekrecie powiemy Ci, że nawet najwięksi szefowie kuchni mają czasami z tym problem. Jednak nie warto się zrażać, gdyż jak wiadomo, praktyka czyni mistrza. Wystarczy poświęcić dużo uwagi i skupienia w tym ostatnim etapie, a wszystko powinno udać się bez większych problemów na drodze do aromatycznego, pysznego obiadu lub romantycznej kolacji.

Makaron carbonara podajemy jeszcze gorący i parujący, na dużych talerzach z dodatkiem świeżo siekanej pietruszki. We ojczyźnie makaronu panuje również zwyczaj, że danie jest przyrządzanie na dużej, żeliwnej patelni, które jednocześnie pełni funkcję naczynia podawanego na stół. Przy takiej dymiącej patelni spotyka się cała rodzina i biesiadują, jedzą bezpośrednio z naczynia.

Następny artykuł