Sos żurawinowy z ananasem i cynamonem
Żurawina – super owoc o wielu zastosowaniach
Owoc żurawiny to wszechstronny produkt, który sprawdza się w wielu różnych zastosowaniach w kuchni. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne oraz jest stosowana w profilaktyce układu moczowego. Owoce żurawiny to także znakomite źródło witaminy C i minerałów takich jak: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo czy sód. Do tego duże walory smakowe, powodują, że chętnie po nią sięgamy w kuchni, wykorzystując ją do dań wytrawnych i słodkich. Owoc ten dostępny jest w wersji świeżej, mrożonej, kandyzowanej lub suszonej. Ta ostatnia jest najbardziej popularna. Jagody żurawiny dojrzewają w połowie września, ale są wytrzymałe na temperatury i dobrze znoszą przymrozki, dlatego świeżą żurawinę można kupić nawet zimą.
Zastosowanie sosu żurawinowego
Żurawina jest owocem, który świeży oraz w postaci jej przetworów, może być długo przechowywany w lodówce, co znacznie ułatwia gotowanie. Sos lub konfitury z żurawiny pasują do wielu dań, jednak najczęściej używa się ich do dań mięsnych, np. z drobiu lub jako dodatek do serów i potraw słodkich, np. naleśników. W okresie zimowym jest idealnym uzupełnieniem rozgrzewającej herbaty, zamiast soku malinowego lub cytryny. Przetwory z tych czerwonych owoców doskonale pasują także do wytrawnych kolacji i dodatków, takich jak wędliny wszelkiego rodzaju, pasztety, pieczony schab, sery francuskie itp. Dżemy i konfitury żurawinowe z kolei to zdrowe uzupełnienie wszelkich ciast - ucieranych, drożdżowych i biszkoptowych oraz babeczek.
Sos żurawinowy z ananasem i cynamonem
Proponujemy przepis na aromatyczny i zdrowy, domowy sos żurawinowy, który będzie wykwintnym dodatkiem do potraw mięsnych z drobiu oraz do deski serów na każdym przyjęciu.
Składniki:• 500 g świeżej żurawiny• 1 puszka ananasa razem z sokiem• 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy• ½ łyżeczki mielonego cynamonu• 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)• 3 łyżki miodu• ½ łyżeczki startego imbiru - opcjonalnie• Kilka łyżek cukru do smaku, według uznania
Sposób przygotowania sosu żurawinowego:
• Żurawinę opłukać, włożyć do szerokiego garnka na dużym ogniu.• Dodać pokrojonego w drobną kostkę ananasa wraz z sokiem, pół szklanki soku z pomarańczy, cynamon, miód oraz cukier. Jeśli decydujemy się na użycie imbiru, to też dodajemy go w tym momencie.• Gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut na średnim gazie, do czasu aż żurawina będzie miękka, a sok stanie się gęsty. Mieszamy od czasu do czasu.• Jeśli sos będzie dla nas za gęsty, dodajemy pozostały sok z pomarańczy.• Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby.• Gorący sos przekładamy od razu do słoików i zamykamy. Tak przygotowany sos można trzymać w lodówce przez tydzień. Słoiczki można zawekować, wówczas sos może postać jeszcze dłużej.
Pierś z kaczki z sosem żurawinowym
Klasyczna potrawa – pieczona pierś z kaczki w połączeniu z domowym sosem z żurawiny, to wykwintny smak i połączenie, które znajdzie wielu zwolenników.
Składniki na 2 porcje:• 2 piersi z kaczki (ok. 200 g każda) – w temperaturze pokojowej• Sos żurawinowy domowej roboty• 4 duże ziemniaki• Sól morska i pieprz• Oliwa• Rozmaryn do ziemniaków
Sposób przygotowania:• Mięso ponacinać "w kratkę" od strony skóry, nie przecinając mięsa.• Doprawić świeżo pieprzem i solą morską.• Położyć na zimnej patelni z grubym dnem (np. żeliwnej) skórką do dołu i powoli podgrzewać na małym ogniu stopniowo wytapiając skórkę (ok. 15 minut).• Następnie przewrócić mięso skórą do góry i podsmażyć ok. 2-3 minuty.• Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, obgotować na półtwardo, po czym odcedzić i polać oliwą wymieszaną z rozmarynem i solą.• Wyłożyć ziemniaki na blachę, piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostanie 10 minut pieczenia, włożyć piersi z kaczki do ziemniaków i piec dalej.• Na talerz wyłożyć pokrojoną w plastry kaczkę, ziemniaki pieczone, ułożyć miseczkę z sosem żurawinowym. Można też mięso od razu polać żurawiną.
Smacznego!