sos żurawinowy z ananasem i cynamonem
pixabay.com

Sos żurawinowy z ananasem i cynamonem

Przepis na aromatyczny i zdrowy, domowy sos żurawinowy, który będzie wykwintnym dodatkiem do potraw mięsnych oraz do deski serów na każdym przyjęciu.

Żurawina – super owoc o wielu zastosowaniach

Owoc żurawiny to wszechstronny produkt, który sprawdza się w wielu różnych zastosowaniach w kuchni. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne oraz jest stosowana w profilaktyce układu moczowego. Owoce żurawiny to także znakomite źródło witaminy C i minerałów takich jak: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo czy sód. Do tego duże walory smakowe, powodują, że chętnie po nią sięgamy w kuchni, wykorzystując ją do dań wytrawnych i słodkich. Owoc ten dostępny jest w wersji świeżej, mrożonej, kandyzowanej lub suszonej. Ta ostatnia jest najbardziej popularna. Jagody żurawiny dojrzewają w połowie września, ale są wytrzymałe na temperatury i dobrze znoszą przymrozki, dlatego świeżą żurawinę można kupić nawet zimą.

Zastosowanie sosu żurawinowego

Żurawina jest owocem, który świeży oraz w postaci jej przetworów, może być długo przechowywany w lodówce, co znacznie ułatwia gotowanie. Sos lub konfitury z żurawiny pasują do wielu dań, jednak najczęściej używa się ich do dań mięsnych, np. z drobiu lub jako dodatek do serów i potraw słodkich, np. naleśników. W okresie zimowym jest idealnym uzupełnieniem rozgrzewającej herbaty, zamiast soku malinowego lub cytryny. Przetwory z tych czerwonych owoców doskonale pasują także do wytrawnych kolacji i dodatków, takich jak wędliny wszelkiego rodzaju, pasztety, pieczony schab, sery francuskie itp. Dżemy i konfitury żurawinowe z kolei to zdrowe uzupełnienie wszelkich ciast - ucieranych, drożdżowych i biszkoptowych oraz babeczek.

Sos żurawinowy z ananasem i cynamonem

Proponujemy przepis na aromatyczny i zdrowy, domowy sos żurawinowy, który będzie wykwintnym dodatkiem do potraw mięsnych z drobiu oraz do deski serów na każdym przyjęciu.


Składniki:
• 500 g świeżej żurawiny
• 1 puszka ananasa razem z sokiem
• 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
• 3 łyżki miodu
• ½ łyżeczki startego imbiru - opcjonalnie
• Kilka łyżek cukru do smaku, według uznania

Sposób przygotowania sosu żurawinowego:


• Żurawinę opłukać, włożyć do szerokiego garnka na dużym ogniu.
• Dodać pokrojonego w drobną kostkę ananasa wraz z sokiem, pół szklanki soku z pomarańczy, cynamon, miód oraz cukier. Jeśli decydujemy się na użycie imbiru, to też dodajemy go w tym momencie.
• Gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut na średnim gazie, do czasu aż żurawina będzie miękka, a sok stanie się gęsty. Mieszamy od czasu do czasu.
• Jeśli sos będzie dla nas za gęsty, dodajemy pozostały sok z pomarańczy.
• Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby.
• Gorący sos przekładamy od razu do słoików i zamykamy. Tak przygotowany sos można trzymać w lodówce przez tydzień. Słoiczki można zawekować, wówczas sos może postać jeszcze dłużej.

Pierś z kaczki z sosem żurawinowym

Klasyczna potrawa – pieczona pierś z kaczki w połączeniu z domowym sosem z żurawiny, to wykwintny smak i połączenie, które znajdzie wielu zwolenników.


Składniki na 2 porcje:
• 2 piersi z kaczki (ok. 200 g każda) – w temperaturze pokojowej
• Sos żurawinowy domowej roboty
• 4 duże ziemniaki
• Sól morska i pieprz
• Oliwa
• Rozmaryn do ziemniaków


Sposób przygotowania:
• Mięso ponacinać "w kratkę" od strony skóry, nie przecinając mięsa.
• Doprawić świeżo pieprzem i solą morską.
• Położyć na zimnej patelni z grubym dnem (np. żeliwnej) skórką do dołu i powoli podgrzewać na małym ogniu stopniowo wytapiając skórkę (ok. 15 minut).
• Następnie przewrócić mięso skórą do góry i podsmażyć ok. 2-3 minuty.
• Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, obgotować na półtwardo, po czym odcedzić i polać oliwą wymieszaną z rozmarynem i solą.
• Wyłożyć ziemniaki na blachę, piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostanie 10 minut pieczenia, włożyć piersi z kaczki do ziemniaków i piec dalej.
• Na talerz wyłożyć pokrojoną w plastry kaczkę, ziemniaki pieczone, ułożyć miseczkę z sosem żurawinowym. Można też mięso od razu polać żurawiną.


Smacznego!

Następny artykuł