Smakosze.pl Przepisy Sos z cukinii do słoików. Najlepszy przepis
cannva/Mariha-kitchen

Sos z cukinii do słoików. Najlepszy przepis

3 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos z cukinii do słoików z papryką i pieczonymi pomidorami to doskonały pomysł na sos, który zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos z cukinii smakuje rewelacyjnie z makaronem, ryżem i świeżym pieczywem. Poznaj przepis na sos cukinii do słoików.

Sos z cukinii do słoików to sos, który wykorzystasz do ugotowania pysznego obiadu lub pożywnego lunchu. Wystarczy, że podgrzejesz sos i podasz go z makaronem, ryżem lub bagietką. Sos z pieczonych warzyw jest bardzo aromatyczny, lekki i pełen witamin.

Słoiki z sosem pasteryzuj przez 15- 20 minut do góry dnem. W ten sposób zabezpieczysz sos przez szybkim psuciem i zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos przed przełożeniem do słoików dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami, będzie przepyszny.

Jeśli szukasz pomysłu na sos do makaronu- tu poznasz przepis na pikantny sos z papryczek chili do słoików , zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.

Przepis na sos z cukinii do słoików

Składniki na około 7-8 słoików po 200 ml:

  • 1,5 kg cukinii

  • papryka czerwona

  • 1,5 dojrzałych pomidorów

  • 6 dużych ząbków czosnku

  • duża cebula czerwona

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 łyżki octu 10%

  • 2 łyżki cukru

  • sól, pieprz do smaku

  • suszona bazylia

  • suszone oregano

Jak zrobić sos z cukinii do słoików?

Pomidory obierz ze skóry, przekrój na pół i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, następnie poukładaj ząbki czosnku. Całość skrop oliwą, oregano, bazylią i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut.

Cukinię, paprykę, cebulę pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż warzywa na blachę do pieczenia, skrop oliwą, piecz 30 minut w 180 stopniach. Pieczone warzywa przełóż do garnka i zblenduj na gęsty sos, w razie potrzeby wlej odrobinę wody lub oliwy.

Warzywa do sosu z cukinii

Źródło zdjęcia: canva/vicuschka Do sosu wlej ocet, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, przełóż do wyparzonych słoików. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 20 minut, następnie przełóż do spiżarni i delektuj się pysznym sosem przez wiele miesięcy.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy