Sos z cukinii do słoików. Najlepszy przepis
Sos z cukinii do słoików z papryką i pieczonymi pomidorami to doskonały pomysł na sos, który zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos z cukinii smakuje rewelacyjnie z makaronem, ryżem i świeżym pieczywem. Poznaj przepis na sos cukinii do słoików.
Sos z cukinii do słoików to sos, który wykorzystasz do ugotowania pysznego obiadu lub pożywnego lunchu. Wystarczy, że podgrzejesz sos i podasz go z makaronem, ryżem lub bagietką. Sos z pieczonych warzyw jest bardzo aromatyczny, lekki i pełen witamin.
Słoiki z sosem pasteryzuj przez 15- 20 minut do góry dnem. W ten sposób zabezpieczysz sos przez szybkim psuciem i zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos przed przełożeniem do słoików dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami, będzie przepyszny.
Jeśli szukasz pomysłu na sos do makaronu- tu poznasz przepis na pikantny sos z papryczek chili do słoików , zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.
Przepis na sos z cukinii do słoików
Składniki na około 7-8 słoików po 200 ml:
-
1,5 kg cukinii
-
papryka czerwona
-
1,5 dojrzałych pomidorów
-
6 dużych ząbków czosnku
-
duża cebula czerwona
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
4 łyżki octu 10%
-
2 łyżki cukru
-
sól, pieprz do smaku
-
suszona bazylia
-
suszone oregano
Jak zrobić sos z cukinii do słoików?
Pomidory obierz ze skóry, przekrój na pół i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, następnie poukładaj ząbki czosnku. Całość skrop oliwą, oregano, bazylią i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut.
Cukinię, paprykę, cebulę pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż warzywa na blachę do pieczenia, skrop oliwą, piecz 30 minut w 180 stopniach. Pieczone warzywa przełóż do garnka i zblenduj na gęsty sos, w razie potrzeby wlej odrobinę wody lub oliwy.
Źródło zdjęcia: canva/vicuschka Do sosu wlej ocet, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, przełóż do wyparzonych słoików. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 20 minut, następnie przełóż do spiżarni i delektuj się pysznym sosem przez wiele miesięcy.