Sos z cukinii i papryki do makaronu. Sprawdzony przepis
Sos z cukinii i papryki w słoiczkach to świetny pomysł na sos do makaronu, kiedy tylko będziesz mieć ochotę na szybki, bezmięsny obiad. Sos jest bardzo gęsty, aromatyczny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowuje świeżość i smak przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na sos z cukinii i papryki do makaronu.
Sos z cukinii i papryki to rewelacyjny sos do makaronu, jest lekki, ale i bardzo sycący. Sos robię zawsze z większej ilości warzyw i przekładam do słoiczków, aby zawsze mieć go pod ręką. Po ugotowaniu sosu słoiki pasteryzuję 20 minut w gorącej wodzie, aby na potrawa na długo zachowała swój wyjątkowy smak.
Sos z cukinii i papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnych sosów do makaronu. Jest mocno paprykowy o wyczuwalnej nucie cukinii i suszonych ziół. W sosie nie może zabraknąć również czosnku, oliwy z oliwek i cebuli, które znacznie podbijają smak dania. Bardzo ważne jest również zachowanie proporcji między cukrem, a octem, aby sos był idealny. Na szklankę cukru wystarczy pół szklanki octu.
Jeśli chcesz przygotować równie szybki i smaczny sos- tu poznasz przepis na sos pomidorowy z ziołami , idealny do makaronu typu penne czy spaghetti.
Przepis na sos z cukinii i papryki do makaronu
Składniki:
-
1 kg papryki czerwonej
-
1 kg cukinii
-
500 g cebuli czerwonej
-
6 ząbków czosnku
-
szklanka cukru
-
pół szklanki octu
-
250 g koncentratu pomidorowego
-
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
-
łyżeczka oregano
-
pół łyżeczki bazylii
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić sos z cukinii i papryki do makaronu?
Paprykę, cukinię i cebulę pokrój na drobne kawałki, posiekaj czosnek. W dużym garnku na oliwie zeszklij najpierw cebulę, później dodaj czosnek, następnie cukinię, paprykę, oprósz solidnie oregano i bazylią i gotuj pod przykryciem przez godzinę, aż wszystkie warzywa zmiękną.
W osobnym garnku zagotuj ocet z cukrem, koncentratem pomidorowym, papryką mieloną, odstaw. Gdy warzywa będą już miękkie, wlej zalewę octową, następnie całość zblenduj na gęsty sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem, przełóż do słoiczków i pasteryzuj 20 minut.