Smakosze.pl
Szybki sos pomidorowy do makaronu

canva/Karisssa

Szybki sos pomidorowy do makaronu. Zawsze wychodzi idealnie

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Nie masz pomysłu na obiad lub chcesz przygotować coś na szybko w bardzo zabieganym dniu? zrób szybki sos pomidorowy do makaronu, którego ugotowanie zajmie Ci dosłownie 20 minut. Sos jest bardzo aromatyczny, gęsty, a świeża bazylia i suszone oregano świetnie uzupełniają jego smak. Poznaj przepis na szybki sos pomidorowy do makaronu.

Szybki sos pomidorowy z ulubiony makaronem, np. spaghetti, penne, kokardkami, to pożywne i smaczne danie, które smakuje wszystkim, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Aromatyczny sos z pomidorów doprawiony cukrem, bazylią, czosnkiem i oliwą z oliwek błyskawicznie znika z talerzy i wszyscy proszą o dokładkę.

Pomidory z puszki mają wyraźny, lekko cierpi smak, dlatego też koniecznie dodaj do nich cukier, aby je osłodzić i pozbyć się cierpkości. Do sosu możesz również dodać szczyptę rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich. Sos nie wymaga zagęszczania, pomidory, cebula i czosnek doskonale zagęszczą danie bez dodatku mąki.

Ugotuj również wyśmienity sos boloński z mięsem mielonym- tu poznasz przepis na sos do spaghetti bolognese, idealny na obiad dla całej rodziny.

Przepis na szybki sos pomidorowy do makaronu

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki krojonych

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 ząbki czosnku

  • 10 listków świeżej bazylii

  • czerwona cebula

  • szczypta suszonego oregano

  • płaska łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

Jak zrobić szybki sos pomidorowy do makaronu?

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklij najpierw cebulę, później dodaj czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw cukrem, solą, pieprzem, wlej 3 łyżki oliwy i gotuj przez 5 minut.

Świeże liście bazylii

Źródło zdjęcia: canva/icetocker

Posiekaj listki bazylii i dodaj je do sosu razem z suszonym oregano. Sos gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >