Sos żurawinowo-chrzanowy. Przepis krok po kroku
Sos żurawinowo- chrzanowy do mięsa jest świetnym uzupełnieniem potraw na ciepło, jak i zimnej płyty. Sos świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną, wzmacniając jej smak i nadając jednocześnie słodkiego i ostrego akcentu. Poznaj przepis na prosty sos żurawinowo- chrzanowy do mięs.
Sos żurawinowo- chrzanowy zawsze gości na moim stole w święta i spotkania w większym gronie. Sos jest gęsty, smaczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Do sosu zawsze dodaję odrobinę kwaśnej śmietany, żeby złagodzić smak chrzanu i żeby sos był bardziej aksamitny.
Sos doskonale łączy się z pieczonym kurczakiem, pieczenią ze schabu , karkówką, pasztetem i wędlinami. Jest świetnym dodatkiem zarówno do obiadu, jak i do zimnej płyty, uzupełniając smak mięsa i dodając mu ciekawej nuty. Sos doprawiam do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
Nie tyko żurawina dobrze łączy się z mięsem- tu poznasz przepis na sos śliwkowy , który doskonale uzupełni zarówno główne danie, jak i zimną płytę.
Przepis na sos żurawinowo- chrzanowy
Składniki:
-
3 łyżki chrzanu tartego
-
łyżka śmietany 18%
-
200 g żurawiny do mięsa
-
szczypta cukru
-
sok z cytryny do smaku
Jak zrobić sos żurawinowo- chrzanowy?
Żurawinę przełóż do miski, dodaj śmietanę, chrzan i zblenduj na gładki krem. Sos dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Gotowy sos wstaw do lodówki, schłodzony smakuje wyśmienicie z każdym rodzaje mięsa. Smacznego.