Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis
Śliwki suszone mają mocny smak i aromat, który doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Duszone mięso w sosie śliwkowym jest wyjątkowo smaczne, lekko słodkie i niezwykle aromatyczne. Sos śliwkowy to doskonały dodatek do obiadu w długie, deszczowe dni. Poznaj przepis na sos śliwkowy do mięsa.
Sos śliwkowy przygotowuję jesienią i na święta, jako doskonały dodatek do zimnej płyty oraz duszonej wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. Każdy rodzaj mięsa rewelacyjnie łączy się z intensywnym, słodkim sosem śliwkowym.
Suszone śliwki są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Smakują równie dobrze podane z jogurtem, owsianką lub same, jako lekka przekąska. Śliwki suszone przede wszystkim regulują pracę jelit i całego układu pokarmowego. Zawarte w nich antyoksydanty opóźniają również procesy starzenia i zapobiegają powstaniu nowotworów.
Śliwki, zarówno świeże, jak i suszone, są świetnym dodatkiem do mięs na ciepło, pasztetów, wędlin. Wykorzystaj trwający jeszcze sezon na owoce i przygotuj z nich śliwki w occie na całą zimę.
Przepis na pyszny sos śliwkowy
Składniki:
300 g suszonych śliwek
250 ml śmietany do zup i sosów 18%
2 goździki
sól, pieprz
Jak przygotować pyszny sos śliwkowy do mięsa?
Śliwki zalej wodą, dodaj sól, pieprz i goździki i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Śmietanę rozrób w odrobinie wody ze śliwek i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw ponownie solą, pieprzem.
Smacznego.