Smakosze.pl
Spaghetti all'Amatriciana: magia sosu

Pixabay.com

Spaghetti all'Amatriciana: magia sosu

15 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Spaghetti all'Amatriciana to zgrabne połączenie makaronu al dente i sosu pomidorowego ze smażonym mięsem. Poznaj prosty przepis na spaghetti all'Amatriciana i uracz rodzinę obiadem we włoskim klimacie.

Spaghetti all'Amatriciana: prosty przepis sprzed 200 lat

Spaghetti all'Amatriciana to włoski specjał, którego historia sięga prawdopodobnie końca XVIII w. Wtedy to do grica z drobno pokrojonego, podsmażonego mięsa i sera zaczęto dodawać pomidory w różnej postaci. Tak powstał mięsno-serowo-pomidorowy sos all'Amatriciana, idealny do obiadowego spaghetti.

W tym przepisie wykorzystamy swojską wersję sosu all'Amatriciana. Zamiast wieprzowego podgardla użyjemy boczku.

Spaghetti all'Amatriciana: dla kogo?

Spaghetti all'Amatriciana to pyszne danie dla całej rodziny. Sos nie jest jednak wegetariański, co trzeba brać pod uwagę, jeśli planuje się podać go np. na większym zjeździe czy przyjęciu.

Spaghetti all'Amatriciana: na jaką okazję?

Spaghetti all'Amatriciana to znakomite danie na obiad czy romantyczną kolację. Ładnie się prezentuje, wspaniale pachnie i cudownie smakuje. Włoskie danie to też okazja do przeniesienia się w wyobraźni do słonecznych Włoch. Jak znalazł na jesienno-zimowy obiad.

Spaghetti all'Amatriciana: ile kalorii?

Spaghetti all'Amatriciana to danie smaczne, pożywne i sycące. Makaron, spora ilość mięsa w sosie i dodatek sera sprawiają, że danie – zależnie od wielkości porcji – może zawierać sporo kalorii, ale to w końcu obiad i musi dawać siłę. Osoby dbające o linię mogą zrezygnować z serowej posypki.

Spaghetti all'Amatriciana: trudność

Spaghetti all'Amatriciana, choć nosi nobliwą włoską nazwę, to w gruncie rzeczy jest dość prostym daniem. Sztuka polega na zebraniu składników i odpowiednim łączeniu ich w garnku. Makaron najlepiej przygotować według instrukcji na opakowaniu i na bieżąco sprawdzać, czy już odpowiednio zmiękł.

Spaghetti all'Amatriciana: czas na przygotowanie

Przyrządzenie spaghetti all'Amatriciana wymaga trochę czasu. Makaron wprawdzie gotuje się szybko, ale sos powinien gotować się ok. 1 godzinę. Włączając przygotowanie składników, całe gotowanie nie powinno zająć więcej niż 2 godziny.

Spaghetti all'Amatriciana: składniki (na 4 porcje)

  • Woda – 3,5 l

  • Sól – 32 g

  • Makaron spaghetti – 320 g

  • Ser starty, najlepiej włoski (tradycyjnie pecorino, może być parmezan) – 4 łyżki

  • Pomidory puszkowane (bez skórek) – 400 g

  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

  • Sos pomidorowy – 1 szklanka

  • Boczek wędzony – 125 g

  • Salami – 5 plastrów

  • Szynka włoska, np. parmeńska – 2 plastry

  • Wino białe słodkie – ¼ szklanki

  • Papryczka chilli suszona – 2 sztuki

  • Cebula – 1 sztuka

  • Oliwa – 1 łyżka

Spaghetti all'Amatriciana: potrzebne przybory

Do przygotowania spaghetti all'Amatriciana potrzebne będą: nóż, garnek na sos, garnek na makaron, tarka do sera i łyżka do mieszania.

Spaghetti all'Amatriciana: przygotowujemy składniki

By przygotowywanie spaghetti all’Amatriciana przebiegło sprawnie, najlepiej zacząć od przygotowania sobie wszystkich składników.

Suszone papryczki kroimy w plastry, a cebulę i całe mięso w kostkę.

Ser ścieramy na drobno.

Pomidory z puszki wlewamy do blendera wraz z sosem i miksujemy na jednolitą masę.

Gotowe – teraz możemy przystąpić do gotowania!

Spaghetti all'Amatriciana: przygotowujemy sos

Spaghetti all'Amatriciana zawdzięcza cały swój urok pomidorowej zalewie. Sos nie jest trudny do przygotowania, ale wymaga odpowiedniego łączenia składników.

Wybieramy odpowiednio duży garnek i wlewamy na dno oliwę. Teraz będziemy kolejno dodawać składniki i nieco je podsmażać.

Najpierw przez kilka minut smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli.

Potem dodajemy dodajemy mięso i smażymy, póki się nie zarumieni, czyli około 10-12 minut. Mieszamy od czasu do czasu, żeby nic się nie przypaliło.

Po mięsie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy całą zawartość garnka i smażymy ok. 3 minut.

Po koncentracie pomidorowym do garnka musi trafić wino. Smażymy składniki w winie tylko 1 minutę, a potem dodajemy zblendowaną mieszankę pomidorową. Teraz możemy nieco odsapnąć – przykrywamy garnek i gotujemy sos przez godzinę. Wystarczy, że zamieszamy od czasu do czasu.

Po upływie godziny dodajemy jeszcze dla smaku sól (opcjonalnie) i czarny pieprz. Sos do spaghetti all'Amatriciana jest już gotowy!

Spaghetti all'Amatriciana: gotujemy makaron

Mniej więcej na 10 minut przed końcem gotowania sosu możemy wziąć się za przygotowanie makaronu.

Makaron do spaghetti musimy ugotować al dente, czyli "na ząb". Dzięki temu nie będzie ani za miękki, ani za twardy. Na 320 g makaronu zużyjemy 3,2 litra wody i 32 g soli.

Najpierw wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Tuż przed zagotowaniem dodaj soli. Włóż makaron, przemieszaj i poczekaj, aż woda znowu się zagotuje. Teraz zmniejsz ogień i gotuj, aż makaron nabierze odpowiedniej konsystencji. Makaron spaghetti powinien zmięknąć już po kilku minutach. Makaron może być zresztą nieco za twardy – to nawet lepiej, bo podgotuje się jeszcze później z sosem i wtedy zrobi się odpowiednio miękki, ale nie zbyt miękki.

Przecedź makaron, ale nie wylewaj całej wody i nie przelewaj spaghetti świeżą wodą. Około 4 łyżek słonej wody po gotowaniu wlej z powrotem do garnka i włóż do niej makaron.

Spaghetti all'Amatriciana: łączymy i podajemy

Ostatnim krokiem w przygotowaniu spaghetti all'Amatriciana jest połączenie sosu i makaronu. Stawiamy garnek z makaronem na małym ogniu, dolewamy sos, mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy razem przez około pół minuty.

Gotowe! Teraz możemy przełożyć nasze spaghetti all'Amatriciana na talerze i dowolnie udekorować. Tradycja nakazuje posypać danie tartym serem.

Spaghetti all'Amatriciana: urozmaicenia

Ser do spaghetti all'Amatriciana można dodać jeszcze na patelni. Wtedy, po wymieszaniu z makaronem i sosem, roztopi się i przeniknie całą potrawę.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >