Spaghetti bolognese zapiekane w sosie pomidorowym
pixabay.com

Spaghetti bolognese zapiekane w sosie pomidorowym

Spaghetti bolognese zapiekane w sosie pomidorowym to łatwa i szybka zapiekanka z makaronem. Błyskawiczny sos boloński zawsze się udaje. Jest to świetny pomysł na obiad. Składniki są dostępne praktycznie w każdym sklepie. Jak przygotować spaghetti bolognese zapiekane w sosie pomidorowym?

Składniki do spaghetti bolognese zapiekane w sosie pomidorowym

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie),
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę,
  • 1 i 1/2 szklanki (300 g) sosu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 300 g mielonej cielęciny (np. łopatki cielęcej, lub mielonej wołowiny, ewentualnie mieszanki mięs),
  • 1 szklanka listków bazylii,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 80 g tartego sera (np. cheddar),
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 puszki (200 g) pomidorów pelati,
  • 2 łyżki sera mascarpone,
  • 200 g razowego makaronu spaghetti.

Przygotowanie spaghetti bolognese zapiekane w sosie pomidorowym

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni lub patelni z grubym dnem, dodaj cebulę i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, aż stanie się szklista. Na koniec dodaj czosnek.

Dodaj mięso i smaż dokładnie z każdej strony, od czasu do czasu mieszając. Dodać sól, pieprz, pieprz cayenne, sos Worcester i suszone oregano. Mieszaj i smaż przez około 2 minuty, dodaj sos pomidorowy, pomidory z puszki i posiekaną bazylię i zagotuj. Gotuj około 20 minut, a na koniec dodaj serek mascarpone. Dopraw, w razie potrzeby posól do smaku.

W tym samym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy.

Makaron odcedzić, wymieszać z przyprawami w garnku i włożyć do żaroodpornego naczynia. Posyp posiekanym serem i wstaw do piekarnika (bez pokrywki). Piecz przez 25 minut, aż zapiekanka zacznie bulgotać, a ser będzie jasnobrązowy.

Następny artykuł