Spaghetti bolognese zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki do spaghetti bolognese zapiekane w sosie pomidorowym
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie),
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę,
1 i 1/2 szklanki (300 g) sosu pomidorowego,
2 ząbki czosnku, posiekane,
300 g mielonej cielęciny (np. łopatki cielęcej, lub mielonej wołowiny, ewentualnie mieszanki mięs),
1 szklanka listków bazylii,
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
80 g tartego sera (np. cheddar),
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie),
1 łyżeczka suszonego oregano,
1/2 puszki (200 g) pomidorów pelati,
2 łyżki sera mascarpone,
200 g razowego makaronu spaghetti.
Przygotowanie spaghetti bolognese zapiekane w sosie pomidorowym
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni lub patelni z grubym dnem, dodaj cebulę i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, aż stanie się szklista. Na koniec dodaj czosnek.
Dodaj mięso i smaż dokładnie z każdej strony, od czasu do czasu mieszając. Dodać sól, pieprz, pieprz cayenne, sos Worcester i suszone oregano. Mieszaj i smaż przez około 2 minuty, dodaj sos pomidorowy, pomidory z puszki i posiekaną bazylię i zagotuj. Gotuj około 20 minut, a na koniec dodaj serek mascarpone. Dopraw, w razie potrzeby posól do smaku.
W tym samym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy.
Makaron odcedzić, wymieszać z przyprawami w garnku i włożyć do żaroodpornego naczynia. Posyp posiekanym serem i wstaw do piekarnika (bez pokrywki). Piecz przez 25 minut, aż zapiekanka zacznie bulgotać, a ser będzie jasnobrązowy.