Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Canva

Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysł na wegetariańskie danie idealne na obiad lub lekką kolację. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz zbyt wiele czasu. Niezbędne składniki znajdziesz w swojej spiżarni. Jak przygotować Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami?

Do tego dania możesz wykorzystać kaszę, która została Ci np. z obiadu poprzedniego dnia. Dzięki zawartości czosnku i cebuli danie jest niezwykle aromatyczne, a pestki słonecznika i pietruszka urozmaicają je pod względem wizualnym i smakowym.


Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki

  • 1 szklanka ugotowanej lub prażonej kaszy gryczanej,
  • 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami,
  • 4 łyżki pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli,
  • 4 łyżki pestek słonecznika,
  • szczypta suszonego oregano,
  • 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 80 g sera feta,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • garść szpinaku.


Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami - sposób przygotowania

Kaszę gryczaną gotujemy lub prażymy (wedle uznania), wykładamy na większy talerz lub tacę, aby kasza ostygła. Możesz użyć kaszy przygotowanej wcześniej.

Na patelni delikatnie podsmażamy pestki słonecznika, dodajemy oliwę i cebulę, aby się zeszkliła. Na koniec dodajemy starty czosnek, aby się delikatnie zarumienił (ale nie przypalił).

Na patelnię dodajemy kaszę gryczaną i oregano, smażymy przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy pokrojone suszone pomidory z zalewy i posiekaną natkę pietruszki, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy umyty i osuszony szpinak, mieszamy i czekamy, aż szpinak zmięknie. Odstawiamy z palnika i dodajemy fetę.

Następny artykuł