Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka - porcja zdrowia na talerzu
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka to sposób na szybką i prostą surówkę, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Surówka pasuje przede wszystkim do mięsnych dań, nadając im lekkości i świeżego, wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka.
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań mięsnych i ciemnych sosów. Świetnie smakuje również z kopytkami, pyzami z mięsem, czy roladą wołową. Biała kapusta z dodatkiem marchewki i jabłka jest ciekawym i bardzo smacznym połączeniem, który nadaje mięsnym daniom wyjątkowego smaku.
Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Ponadto związki aktywne kapusty wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, a nawet antynowotworowe. Kapusta jest mało kaloryczna, można więc spokojnie włączyć ją do codziennej diety i cieszyć się jej walorów smakowych i zdrowotnych.
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na surówkę z białej kapusty - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować bułgarską surówkę z kapusty i czerwonej papryki.
Przepis na surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka
Składniki na 4 porcje:
-
marchewka
-
pół małej białej kapusty
-
jabłko
-
mała cebula
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka musztardy
-
sól, pieprz
Jak przygotować surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka?
Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kapustę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do większej miski i dodaj do nich posiekaną drobno cebulę, oliwę, łyżeczkę musztardy. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.