Smakosze.pl
Surówka

canva/ juliedeshaies

Bułgarska surówka z kapusty i papryki

6 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Chrupiąca surówka z papryki i kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Prosty miks warzyw doskonale współgra ze smakiem zarówno dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Dodatkowo, zarówno kapusta, jak i papryka są źr&oacut

Surówka wcale nie musi być nudna. Namawiamy Was do eksperymentów i niebanalnych połączeń warzyw, owoców i przypraw. Dzisiaj polecamy pyszną i niesamowicie zdrową surówkę bułgarską.

Przepis na surówkę bułgarską

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty

  • 1 nieduża papryka czerwona

  • 1 nieduża papryka żółta

  • 3 marchewki

  • 1 cebula

  • sól

  • cukier

Sos winegret

  • oliwa

  • ocet winny

  • sól i pieprz do smaku

  • ulubione zioła np. bazylia, tymianek itd.

Sposób wykonania:

Drobno poszatkuj białą kapustę, a następnie posyp ją solą oraz cukrem, wymieszaj i odstaw ją na chwilę, aby nieco zmiękła. W tym czasie pokrój cebulę w cienkie półplasterki, a obie papryki w paski.

Dodaj do kapusty pokrojoną cebulę i papryki, a następnie całość wymieszaj. Przygotuj sos winegret. Połącz ze sobą oliwę, ocet winny, zioła i przyprawy. Polej nim surówkę i ponownie wymieszaj.

Surówka doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich (np. kotletów z kalafiora, o których pisaliśmy w tym artykule). Warto ją jeść, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą witamin. Jakie są jej zalety?

Prozdrowotne zalety papryki i kapusty

Nie zawsze doceniamy zalety papryki. Okazuje się, że to warzywo jest prawdziwą skarbnicą witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i pozwala zapomnieć o męczących infekcjach. Dodatkowo regularne spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia.

Nie mniej zdrowa niż papryka jest biała kapusta. Warzywo zawiera sporą dawkę witaminy C oraz błonnik, potas, żelazo i kwas foliowy. Kapusta poprawia także funkcjonowanie układu immunologicznego i  oczyszcza organizm z toksyn.

Nie mamy żadnych wątpliwości, że ten zdrowy miks pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Dajcie znać, co sądzicie o takim połączeniu smaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel/ zywienie.abczdrowie/kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >