Surówka
canva/ juliedeshaies

Bułgarska surówka z kapusty i papryki

Chrupiąca surówka z papryki i kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Prosty miks warzyw doskonale współgra ze smakiem zarówno dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Dodatkowo, zarówno kapusta, jak i papryka są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Podajemy przepis na pyszną i zdrową surówkę bułgarską.

Surówka wcale nie musi być nudna. Namawiamy Was do eksperymentów i niebanalnych połączeń warzyw, owoców i przypraw. Dzisiaj polecamy pyszną i niesamowicie zdrową surówkę bułgarską.

Przepis na surówkę bułgarską

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • 1 nieduża papryka żółta
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • sól
  • cukier

Sos winegret

  • oliwa
  • ocet winny
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione zioła np. bazylia, tymianek itd.

Sposób wykonania:

Drobno poszatkuj białą kapustę, a następnie posyp ją solą oraz cukrem, wymieszaj i odstaw ją na chwilę, aby nieco zmiękła. W tym czasie pokrój cebulę w cienkie półplasterki, a obie papryki w paski.

Trufle są obecnie prawdziwym rarytasemTrufle są obecnie prawdziwym rarytasemCzytaj dalej

Dodaj do kapusty pokrojoną cebulę i papryki, a następnie całość wymieszaj. Przygotuj sos winegret. Połącz ze sobą oliwę, ocet winny, zioła i przyprawy. Polej nim surówkę i ponownie wymieszaj.

Surówka doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich (np. kotletów z kalafiora, o których pisaliśmy w tym artykule). Warto ją jeść, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą witamin. Jakie są jej zalety?

Prozdrowotne zalety papryki i kapusty

Nie zawsze doceniamy zalety papryki. Okazuje się, że to warzywo jest prawdziwą skarbnicą witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i pozwala zapomnieć o męczących infekcjach. Dodatkowo regularne spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia.

Nie mniej zdrowa niż papryka jest biała kapusta. Warzywo zawiera sporą dawkę witaminy C oraz błonnik, potas, żelazo i kwas foliowy. Kapusta poprawia także funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyszcza organizm z toksyn.

Nie mamy żadnych wątpliwości, że ten zdrowy miks pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Dajcie znać, co sądzicie o takim połączeniu smaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel/ zywienie.abczdrowie/kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł