Surówka z cykorii i jabłka
Surówka z cykorii i jabłka jest niezwykle zdrową propozycją i pysznym dodatkiem do dań obiadowych. O walorach zdrowotnych jabłka nie musimy nikomu mówić, jednak warto wspomnieć o tym, co dobrego dla naszego organizmu robi cykoria. Cykoria dostarcza nam przede wszystkim witamin z grupy B, a także witamin A, E i K. Jest również bogata w wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz potas. W jej skład wchodzi także błonnik, który wpływa zbawiennie na nasz układ trawienny. Regularne spożywanie cykorii pozwoli na spowolnienie procesów starzenia się skóry i całego organizmu. Warzywo to poprawia także wzrok oraz polepsza koloryt naszej skóry. Warto więc włączyć je do swojej diety.
Surówka z cykorii i jabłka.
Składniki:
-
3 cykorie
-
1 pęczek szczypioru
-
2 jabłka
-
1 cytryna
-
50 gramów orzechów włoskich
-
1 łyżka stołowa octu jabłkowego
-
150 mililitrów śmietany 30% (gęstej)
-
1 łyżeczka musztardy
-
·przyprawy: sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Przyrządzenie surówki z cykorii i jabłka zaczynamy od dokładnego umycia warzyw i owoców. Płuczemy więc zarówno cykorie, jak i jabłka. Cykorie suszymy, natomiast jabłka wycieramy.
Z cykorii wykrawamy głąby oraz kilka zewnętrznych liści (jeśli są brzydkie lub uszkodzone). Zdrowe liście siekamy na średniej wielkości kawałki. Nie muszą być równe.
Jabłka natomiast tniemy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, po czym kroimy w niewielką kostkę.
W tym momencie przyda nam się nieco soku z cytryny. Wyciskamy go więc i polewamy nim kostki jabłek, aby owoce nie ściemniały.
Kolejny krok stanowi posiekanie orzechów. Powinny być pocięte na niewielkie fragmenty.
Posiekane orzechy należy wrzucić na suchą patelnię i delikatnie zrumienić. Pilnujmy, aby nie zaczęły się przypalać. Następnie należy je zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Jednym z ostatnich etapów przygotowywania surówki z cykorii i jabłka jest przyrządzenie pysznego sosu. W tym celu mieszamy ze sobą ocet, śmietanę, musztardę oraz sól i pieprz. Umieszczamy wszystkie te składniki w misce, a następnie miksujemy przez kilka minut. Zależy nam na tym, aby sos był gęsty, ale jednocześnie puszysty.
Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki surówki. Jabłka i cykorie wrzucamy do miski, w której surówka będzie podawana. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy, aby wszystkie smaki mogły się przeniknąć i dobrze połączyć.
Gotową surówkę posypujemy przyprażonymi orzechami włoskimi.
Na koniec szatkujemy szczypior i dorzucamy go na wierzch surówki.
Surówkę podajemy na zimno.
Surówka z cykorii i jabłka z marchewką i porem.
Składniki:
-
cykorie
-
·½ pora
-
1 marchewka
-
2 jabłka
-
1 pęczek szczypioru
-
1 łyżka stołowa soku z cytryny
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu na surówkę, pierwszym krokiem jest dokładne umycie wszystkich warzyw i owoców. Kiedy będą już czyste i suche, możemy przystąpić go właściwego przyrządzania surówki.
Z cykorii wycinamy głąby, usuwamy brzydkie liście, a resztę kroimy na mniejsze fragmenty.
Następnie kroimy por. Jego kawałki powinny być niewielkie.
Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach na tarce.
Jabłka również obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i także ścieramy na małych oczkach.
Szczypior także musi zostać posiekany. Pamiętajmy, aby go wcześniej opłukać.
Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w misce, w której ma być podana surówka.
Całość solimy, cukrzymy oraz posypujemy pieprzem. Zalewamy sokiem z cytryny i oliwą.
Delikatnie mieszamy surówkę. Podajemy na zimno.