Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne placki ziemniaczane. Z tartych ziemniaków robię 100 razy lepsze danie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.04.2025 13:37

Żadne placki ziemniaczane. Z tartych ziemniaków robię 100 razy lepsze danie

tarcie ziemniaków
Fot. Anna Zyśk

Szukasz pomysłu na szybki, bezmięsny obiad? Zwykle w tej sytuacji decydujemy się na zapiekanki warzywne lub placki ziemniaczane. Zamiast nich lepiej przygotować inne danie. Te kluski podane np. z sosem grzybowym smakują jak marzenie.

Z ziemniaków nie tylko placki ziemniaczane

Ziemniaki są warzywem, z którego można przygotować wiele pyszności. Ich uniwersalność przyczyniła się do tego, że są jednym z najpopularniejszych warzyw, które trafia na nasze stoły. Ziemniaki zazwyczaj są traktowane jako dodatek do dań głównych, a rzadko kiedy występują w postaci osobnego dania

Ten stan rzeczy może zmienić przepis od Ani Zyśk. Vlogerka kulinarna prowadzi swój kanał na Instagramie, jedz.pysznie i to właśnie tam dzieli się swoimi przepisami i poradami dotyczącymi gotowania.

Przygotowane według niego szare kluski to idealna propozycja na bezmięsny obiad, np. w Wielki Piątek. Danie jest rewelacyjne, bo można podać je z różnymi dodatkami, np. z bezmięsnymi sosami, które uzupełnią smak klusek. Ponadto ich przygotowanie jest łatwe. Przekonasz się o tym, po poznaniu poniższego przepisu, gdzie w pięciu krokach wyjaśniamy, jak je zrobi.

Kontrole sklepowych jajek w całej Polsce. IJHARS wykryła nieprawidłowości

Ziemniaki i dodatki

Szare kluski przygotowuje się tylko z kilku składników. Najważniejsza są ziemniaki i powinny pochodzić z tych odmian, które zawierają sporo skrobi. Niezbędne będzie także mąka, skrobia ziemniaczana oraz jajko. Proporcje produktów umieściliśmy na poniższej liście. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 130 g mąki pszennej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko

Przepis na szare kluski

Krok 1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce i przełóż na sitko z drobnymi oczkami. Odsącz je z nadmiaru wody.

tarcie ziemniaków.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Warzywo przełóż do miski. Wsyp skrobię oraz mąkę. Wbij jajko.

mąka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Składniki wymieszaj, tworząc jednolitą masę. 

mieszanie.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. W garnku zagotuj osoloną wodę. Masę dziel za pomocą noża na podłużne kluski. Umieść je we wrzątku i gotuj przez 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.

gotowanie.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Ugotowane kluski odcedź i podawaj na obiad. Warto podać je z sosem grzybowym lub pieczarkowym oraz z ulubioną surówką. Dzięki dodatkom szare kluski staną się pełnowartościowym obiadem.

kluski .jpg
Fot. Anna Zyśk