Żadne placki ziemniaczane. Z tartych ziemniaków robię 100 razy lepsze danie

Szukasz pomysłu na szybki, bezmięsny obiad? Zwykle w tej sytuacji decydujemy się na zapiekanki warzywne lub placki ziemniaczane. Zamiast nich lepiej przygotować inne danie. Te kluski podane np. z sosem grzybowym smakują jak marzenie.
Z ziemniaków nie tylko placki ziemniaczane
Ziemniaki są warzywem, z którego można przygotować wiele pyszności. Ich uniwersalność przyczyniła się do tego, że są jednym z najpopularniejszych warzyw, które trafia na nasze stoły. Ziemniaki zazwyczaj są traktowane jako dodatek do dań głównych, a rzadko kiedy występują w postaci osobnego dania.
Ten stan rzeczy może zmienić przepis od Ani Zyśk. Vlogerka kulinarna prowadzi swój kanał na Instagramie, jedz.pysznie i to właśnie tam dzieli się swoimi przepisami i poradami dotyczącymi gotowania.
Przygotowane według niego szare kluski to idealna propozycja na bezmięsny obiad, np. w Wielki Piątek. Danie jest rewelacyjne, bo można podać je z różnymi dodatkami, np. z bezmięsnymi sosami, które uzupełnią smak klusek. Ponadto ich przygotowanie jest łatwe. Przekonasz się o tym, po poznaniu poniższego przepisu, gdzie w pięciu krokach wyjaśniamy, jak je zrobi.
Kontrole sklepowych jajek w całej Polsce. IJHARS wykryła nieprawidłowościZiemniaki i dodatki
Szare kluski przygotowuje się tylko z kilku składników. Najważniejsza są ziemniaki i powinny pochodzić z tych odmian, które zawierają sporo skrobi. Niezbędne będzie także mąka, skrobia ziemniaczana oraz jajko. Proporcje produktów umieściliśmy na poniższej liście.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 130 g mąki pszennej
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
Przepis na szare kluski
Krok 1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce i przełóż na sitko z drobnymi oczkami. Odsącz je z nadmiaru wody.

Krok 2. Warzywo przełóż do miski. Wsyp skrobię oraz mąkę. Wbij jajko.

Krok 3. Składniki wymieszaj, tworząc jednolitą masę.

Krok 4. W garnku zagotuj osoloną wodę. Masę dziel za pomocą noża na podłużne kluski. Umieść je we wrzątku i gotuj przez 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 5. Ugotowane kluski odcedź i podawaj na obiad. Warto podać je z sosem grzybowym lub pieczarkowym oraz z ulubioną surówką. Dzięki dodatkom szare kluski staną się pełnowartościowym obiadem.






































