Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysty schab na Wielkanoc od Strzelczyka. Sekretem jest glazura
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.04.2025 06:00

Soczysty schab na Wielkanoc od Strzelczyka. Sekretem jest glazura

schab
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Swoim wielkanocnym przepisem podzielił się Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz zdradził, jak przygotuje pieczony schab. Z jego poradami mięso będzie aromatyczne, smaczne i bardzo soczyste. Sekretem jest tutaj specjalna glazura. Poznaj sposób i podaj to znakomite mięso na wielkanocny stół.

Najlepszy sposób na pieczony schab

Wielkanocne menu słynie z tego, że oprócz jajek, sałatek, mazurków i serników, znajduje się w nim wiele znakomitych wędlin. Wynika to z tradycji, bo w Wielkanoc kończy się Wielki Post, więc pojawienie się takiej ilości mięs jest wynagrodzeniem za dotrzymanie postu. Z tej okazji wiele gospodyń podejmuje się wyzwania i na święta przygotowuje domowe pieczenie. Ich smak jest lepszy niż gotowych produktów, ale często zdarza się, że mięso jest zbyt suche. 

Jeżeli twoja pieczeń również wychodziła w przeszłości zbyt sucha, sięgnij po przepis Tomasza Strzelczyka. Kucharz w swoim najnowszym wideo-przepisie, który udostępnił na platformie YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA, pokazuje, jak przygotować pieczony schab. 

W jego wykonaniu pieczeń wychodzi znakomita i soczysta. Jej tajnik tkwi w odpowiednim przyrządzeniu mięsa oraz w składnikach. Z przepisem kucharza możesz zapoznać się w dalszej części tekstu. 

nacinanie mięsa.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
To najlepszy gulasz, jaki jadłem życiu. Znalazłem przepis z 1920 roku

Smak schaby dzięki składnikom

Tomasz Strzelczyk do przygotowania pieczonego schabu używa tylko kilku składników. Oczywiście najważniejsze jest mięso, które powinno posiadać jak najmniej przerostów tłuszczu, być świeże i nie zawierać kości. Oprócz tego składnika niezbędne będą także przyprawy oraz dodatki, takie jak miód, musztarda i chrzan, z których powstanie glazura. To dzięki niej mięso pozostanie soczyste i smaczne. Składniki i ich proporcje umieściliśmy na liście poniżej. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • około 1-1,2 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka polskich ziół
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina lub lekkiego bulionu
  • mielona słodka papryka
  • klarowane masło
  • sól
smażenie schabu.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przepis Strzelczyka na soczysty schab z piekarnika

Umyte i osuszone mięso ułóż na desce do krojenia. Za pomocą ostrego noża jego wierzch natnij, tworząc charakterystyczną szachownicę. Nacięte mięso obsyp solą i dokładnie ją wetrzyj. Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj je i pozostaw w lodówce na minimum 12 godzin. 

Po upłynięciu wskazanego czasu wyciągnij mięso i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Ułóż na niej mięso i obsmaż je z każdej strony. Po wykonaniu czynności mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Schab oblej białym winem. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza. Umieść w nim mięso i piecz je przez 40 minut. 

glazura schab.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W czasie pieczenia przygotuj glazurę. Do miski przełóż chrzan, czosnek, musztardę, miód. Wsyp także zioła, szczyptę mielonej papryki oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Glazurę rozprowadź po powierzchni mięsa. 

Schab ponownie umieść w piekarniku i piecz go przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększ do 190 stopni Celsjusza. Wtedy mięso należy piec przez 10 minut. Po wyjęciu naczynia żaroodpornego z piekarnika należy przykryć je i pozostawić na 15 minut. Dopiero po tym czasie pieczony schab można pokroić na kawałki. 

Wypróbuj także łatwy przepis na gulasz oraz poznaj recepturę na ciasto Michałek

upiecozny schab.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA