Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka przekąska z białej kiełbasy. Potrzebujesz tylko 4 składników
Monika Dec
Monika Dec 18.04.2025 08:00

Szybka przekąska z białej kiełbasy. Potrzebujesz tylko 4 składników

przekąska z białej kiełbasy
fot. Ania Zyśk

Biała kiełbasa w nowej odsłonie. Zrobisz z niej ekspresową przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Przepis Ani Zyśk nie ma sobie równych. Zdradzamy, krok po kroku jak przygotować to proste danie.

Biała kiełbasa w nowej wersji

Biała kiełbasa nie tylko do żurku lub barszczu białego. Można przygotować z niej prostą przekąskę, która świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na majówkowym spotkaniu. Autorką przepisu jest ceniona blogerka kulinarna Ania Zyśk, znana z kanału na Instagramie i You Tubie - Jedz.pyszie.

Potrawy, które poleca Ania charakteryzuje się tym, że są łatwe w przygotowaniu i nie zawierają żadnych trudnych do zdobycia składników. Mimo, że przekąska na bazie białej kiełbasy kojarzy się z Wielkanocą, to sprawdzi się też na inne okazje. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Projekt bez nazwy - 2025-04-17T172117.888.jpg
fot. Ania Zyśk

 

Biedronka rozdaje pieniądze, a Dino podbija stawkę. Pędź do sklepów, zostało mało czasu

Jak zrobić przekąskę z białej kiełbasy?

Przekąska składa się jedynie z czterech składników. Na Wielkanoc każdy z nich ma je w swojej kuchni. Poniżej prezentujemy dokładny przepis na to danie, które ma szanse podbić niejeden stół. Jedno jest pewno, nie ma opcji, że się nie uda!

Lista składników:

  • 10 g oleju
  • 2 kawałki parzonej białej kiełbasy
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta francuskiego

 

Przekąska z białej kiełbasy - krok po kroku

Krok 1. Z ciasta francuskiego wytnij kółka.

Projekt bez nazwy - 2025-04-17T172427.426.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok 2. Ułóż kółka na blasze i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Projekt bez nazwy - 2025-04-17T172931.246.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok 3. Na każdy kawałek ciasta wyłóż niewielką ilość tartego chrzanu.

Projekt bez nazwy - 2025-04-17T173115.354.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok 4. Białą, parzoną kiełbasę pokrój w plastry i ułóż na cieście.

Projekt bez nazwy - 2025-04-17T173313.082.jpg
fot. Ania Zyśk

 

Krok.5 Przekąskę piecz w 220 stopniach C, grzanie góra - dół, przez około 12-15 minut. Smacznego!

Projekt bez nazwy - 2025-04-17T172117.888.jpg
fot. Ania Zyśk