Świąteczna sałatka jarzynowa. 1 niezwykły składnik nadaje jej wyjątkowego smaku oraz koloru
Sałatka jarzynowa występuje w wielu wariantach, a jej smakowitym modyfikacjom nie ma końca. Czy próbowaliście już zastąpić klasycznego ogórka kiszonym burakiem? Poza intensywnym smakiem, to warzywo zapewnia sałatce jarzynowej wyjątkowo apetyczną barwę.
Kiszone buraki do sałatki jarzynowej z łatwością przygotujesz w domu. Wodę z nich możesz dodatkowo wykorzystać jako zakwas do barszczu czerwonego. Na bazie buraków przygotujesz zatem nie jedno, ale aż dwa świąteczne dania. Czy może być coś lepszego?
W tym wariancie sałatki jarzynowej ogórka kiszonego całkowicie zastępujemy burakiem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby rozdzielić kwaśny smak w potrawie pomiędzy oba warzywa. Przyrządź wersję z samym burakiem lub poszukaj swoich ulubionych proporcji obu składników. Taka kolorowa jarzynowa sałatka z pewnością zachwyci gości.
Przepis na sałatę jarzynową z kiszonym burakiem
Składniki:
-
4 kiszone buraki
-
3 średnie marchewki
-
2 niewielkie pietruszki
-
1 mały seler
-
1 średnia cebula
-
4 jajka
-
1 kwaśne jabłko
-
1 puszka groszku konserwowego
-
sól i pieprz do smaku
-
majonez
Jak przyrządzić niezwykle kolorową sałatkę jarzynową?
Przygotuj warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej. Obierz je, opłucz i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Pamiętaj, żeby zbytnio nie rozgotować składników. Nie powinny się rozpadać w sałatce podczas mieszania.
Ugotowane warzywa do sałatki jarzynowej odstaw do ostudzenia. Następnie pokrój je w kostkę . Optymalne będą kawałki o boku ok. 1 cm .
Kiszone buraki oraz ugotowane na twardo jajka do sałatki jarzynowej pokrój na kawałki podobnej wielkości , co warzywa. Jabłko obierz i pokrój w drobną kosteczkę . Surową cebulę dość drobno posiekaj .
W dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki do sałatki jarzynowej . Dodaj no nich odsączony z zalewy groszek konserwowy . Całość wymieszaj z 4-5 łyżkami majonezu i dopraw do smaku solą i pieprzem . Kolorową sałatkę jarzynową najlepiej podawać po kilku godzinach od przyrządzenia . Przepis na kiszone buraki z zakwasem znajdziesz tutaj . Tradycyjna sałatka jarzynowych ma grono swoich oddanych miłośników .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nigdy, przenigdy ich nie wyrzucaj. Skórki banana są cenniejsze niż myślisz
-
2 jajka, trochę twarogu i kilka dodatków. W chwilę zrobisz najlepsze śniadanie na świecie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama