Smakosze.pl Przepisy Świąteczna sałatka jarzynowa. 1 niezwykły składnik nadaje jej wyjątkowego smaku oraz koloru
Canva / srdjan111

Świąteczna sałatka jarzynowa. 1 niezwykły składnik nadaje jej wyjątkowego smaku oraz koloru

16 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sałatka jarzynowa występuje w wielu wariantach, a jej smakowitym modyfikacjom nie ma końca. Czy próbowaliście już zastąpić klasycznego ogórka kiszonym burakiem? Poza intensywnym smakiem, to warzywo zapewnia sałatce jarzynowej wyjątkowo apetyczną barwę.

Kiszone buraki do sałatki jarzynowej z łatwością przygotujesz w domu. Wodę z nich możesz dodatkowo wykorzystać jako zakwas do barszczu czerwonego. Na bazie buraków przygotujesz zatem nie jedno, ale aż dwa świąteczne dania. Czy może być coś lepszego?

W tym wariancie sałatki jarzynowej ogórka kiszonego całkowicie zastępujemy burakiem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby rozdzielić kwaśny smak w potrawie pomiędzy oba warzywa. Przyrządź wersję z samym burakiem lub poszukaj swoich ulubionych proporcji obu składników. Taka kolorowa jarzynowa sałatka z pewnością zachwyci gości.

Przepis na sałatę jarzynową z kiszonym burakiem

Składniki:

  • 4 kiszone buraki

  • 3 średnie marchewki

  • 2 niewielkie pietruszki

  • 1 mały seler

  • 1 średnia cebula

  • 4 jajka

  • 1 kwaśne jabłko

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • sól i pieprz do smaku

  • majonez

Jak przyrządzić niezwykle kolorową sałatkę jarzynową?

Przygotuj warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej. Obierz je, opłucz i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Pamiętaj, żeby zbytnio nie rozgotować składników. Nie powinny się rozpadać w sałatce podczas mieszania.

Ugotowane warzywa do sałatki jarzynowej odstaw do ostudzenia. Następnie pokrój je w kostkę . Optymalne będą kawałki o boku ok. 1 cm .

Kiszone buraki oraz ugotowane na twardo jajka do sałatki jarzynowej pokrój na kawałki podobnej wielkości , co warzywa. Jabłko obierz i pokrój w drobną kosteczkę . Surową cebulę dość drobno posiekaj .

W dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki do sałatki jarzynowej . Dodaj no nich odsączony z zalewy groszek konserwowy . Całość wymieszaj z 4-5 łyżkami majonezu i dopraw do smaku solą i pieprzem . Kolorową sałatkę jarzynową najlepiej podawać po kilku godzinach od przyrządzenia . Przepis na kiszone buraki z zakwasem znajdziesz tutaj . Tradycyjna sałatka jarzynowych ma grono swoich oddanych miłośników .

Canva / madeleinesteinbach
Canva / madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy