Doskonała, prosta receptura na kultowe szare kluchy
Szare kluchy są absolutną klasyką, która cieszy się sporą popularnością wśród miłośników swojskich smaków. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, z tego, jak je zrobić. Na szczęście istnieje niezawodny przepis. Szare kluchy w tym wydaniu przyprawiają o zawrót głowy.
Wyśmienite szare kluchy zachwycą domowników
Bez wątpienia szare kluchy należą do dań, które chętnie są zajadane przez wielbicieli rodzimej kuchni. Można je podać z rozmaitymi dodatkami. Niektórzy decydują się na wzbogacenie smakołyku przepysznymi skwarkami, inni preferują twaróg, a część smakoszy stawia na kiszoną kapustę .
Szare kluchy są dosyć uniwersalnym smakołykiem, który powinien przypaść do gustu praktycznie każdemu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kluski śląskie . Dziś skoncentrujemy się na szarych kluchach.
Receptura na szare kluchy zaskakuje prostotą. Poradzą z nią sobie nawet te osoby, które na co dzień stronią od kulinarnych aktywności . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Większość znajdziemy we własnej kuchni.
-
1 kg ziemniaków
-
160 g mąki pszennej
-
30 g skrobi ziemniaczanej
-
jajko
-
2 g soli
Niezawodny przepis na szare kluchy
Na początku obieramy ziemniaki i trzemy je na tarce o niewielkich oczkach. Możemy również wykorzystać maszynkę do mielenia . Odciskamy nadmiar wody. Wystarczy masę położyć na ściereczce. Grawitacja zrobi swoje.
Pasa ziemniaczana oczywiście powinna być mokra. Jednak nie należy dopuścić do tego, aby stała w niej woda. Jeśli ją odciśniemy, nie wylewamy jej. Po pewnym czasie na jej dno opadnie skrobia, którą dodamy do masy .
Ziemniaki wzbogacamy o skrobię, sól i jajko. Po wymieszaniu wszystko wzbogacamy o mąkę. Najlepiej sprawdza się ta typu 720. Masa na szare kluchy powinna mieć konsystencję budyniu. Stopniowo wykładamy ją na osolony wrzątek.
Szare kluchy gotujemy partiami. W przeciwnym wypadku łatwo o posklejanie. Po odcedzeniu i ostygnięciu serwujemy je z ulubionymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się złota kapusta, która słynie z wyjątkowych właściwości .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gotujesz rosół pod przykryciem czy bez? Szczegół ma ogromne znaczenie
-
Na czym najlepiej smażyć pączki? Będziesz zdziwiony, co polecają eksperci
Źródła: Ania Gotuje