Smakosze.pl
Złota kapusta jest wyjątkowa

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale mzuron szybkie i proste gotowanie

Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Zdradzamy krok po kroku, jak ją zrobić

20 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Złota kapusta wygląda kusząco i smakuje obłędnie. Każdy smakosz powinien jej spróbować. Zwłaszcza że w jej wnętrzu znajduje się ogromne bogactwo witamin. Przepis jest niezwykle prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.

Nie da się ukryć, że złota kapusta brzmi dosyć egzotycznie. Nie spotykamy się z nią najczęściej. Warto to zmienić. Smak tego specjału pozostaje na długo w pamięci i potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jak przygotować złotą kapustę?

Złota kapusta smakuje obłędnie

Złota kapusta jest wyjątkowym specjałem, któremu ciężko się oprzeć. Do jej zrobienia wykorzystuje się dodatki w postaci imbiru i kurkumy, które słyną z prozdrowotnego wpływu na organizm. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak kurkuma może pomóc na problemy skórne.

Smakowita złota kapusta pod wpływem kiszenia zyskuje bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. W związku z tym warto dodać ją do swojego jadłospisu. Tym bardziej że jej smak jest wyjątkowy.

Złota kapusta przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Zastosowane w jej dodatki nadają jej wykwintnych nut smakowych, które doceni każdy wielbiciel kiszonej kapusty. Jakie składniki wykorzystamy do przygotowania złotego specjału?

  • 2 poszatkowane białe kapusty

  • 7 g startego imbiru

  • 10 g suszonej kurkumy

  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku

  • 30 g soli

  • 15 g kminu rzymskiego

Złota kapusta krok po kroku

Wyśmienita złota kapusta nie powinna nikomu sprawić problemu. Wystarczy podążać za przepisem. Na początku poszatkowaną kapustę umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niej imbir, kurkumę, sól i czosnek.

Wszystkie składniki starannie mieszamy. Warto założyć rękawiczki, ponieważ kurkuma mocno barwi. Kiedy kapusta zacznie puszczać sok, wówczas przekładamy ją do glinianego garnka i przykrywamy talerzem. Dociskamy go obciążnikiem.

Naczynie z kapustą odstawiamy w ciepłe zacienione miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie złota kapusta jest już prawie gotowa. Przekładamy ją do słoików i mocno w nich ubijamy. Umieszczamy je w lodówce. Dzięki temu zabiegowi spowolnimy dalsze kiszenie.

Złota kapusta z pewnością zachwyci domowników. Przepis na podobny smakołyk można znaleźć na YouTube na kanale mzuron szybkie i proste gotowanie. Specjał sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań. Schabowy po lubelsku wiele zyska za sprawą złotej kapusty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najpiękniejsza tarta czekoladowa bez pieczenia

Czytaj więcej >