Złota kapusta jest wyjątkowa
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale mzuron szybkie i proste gotowanie

Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Zdradzamy krok po kroku, jak ją zrobić

Złota kapusta wygląda kusząco i smakuje obłędnie. Każdy smakosz powinien jej spróbować. Zwłaszcza że w jej wnętrzu znajduje się ogromne bogactwo witamin. Przepis jest niezwykle prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.

Nie da się ukryć, że złota kapusta brzmi dosyć egzotycznie. Nie spotykamy się z nią najczęściej. Warto to zmienić. Smak tego specjału pozostaje na długo w pamięci i potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jak przygotować złotą kapustę?

Złota kapusta smakuje obłędnie

Złota kapusta jest wyjątkowym specjałem, któremu ciężko się oprzeć. Do jej zrobienia wykorzystuje się dodatki w postaci imbiru i kurkumy, które słyną z prozdrowotnego wpływu na organizm. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak kurkuma może pomóc na problemy skórne.

Smakowita złota kapusta pod wpływem kiszenia zyskuje bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. W związku z tym warto dodać ją do swojego jadłospisu. Tym bardziej że jej smak jest wyjątkowy.

Złota kapusta przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Zastosowane w jej dodatki nadają jej wykwintnych nut smakowych, które doceni każdy wielbiciel kiszonej kapusty. Jakie składniki wykorzystamy do przygotowania złotego specjału?

Nietypowe zastosowanie ziemniaków. Szczególnie przyda się w okresie karnawałuNietypowe zastosowanie ziemniaków. Szczególnie przyda się w okresie karnawałuCzytaj dalej
  • 2 poszatkowane białe kapusty
  • 7 g startego imbiru
  • 10 g suszonej kurkumy
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 30 g soli
  • 15 g kminu rzymskiego

Złota kapusta krok po kroku

Wyśmienita złota kapusta nie powinna nikomu sprawić problemu. Wystarczy podążać za przepisem. Na początku poszatkowaną kapustę umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niej imbir, kurkumę, sól i czosnek.

Wszystkie składniki starannie mieszamy. Warto założyć rękawiczki, ponieważ kurkuma mocno barwi. Kiedy kapusta zacznie puszczać sok, wówczas przekładamy ją do glinianego garnka i przykrywamy talerzem. Dociskamy go obciążnikiem.

Naczynie z kapustą odstawiamy w ciepłe zacienione miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie złota kapusta jest już prawie gotowa. Przekładamy ją do słoików i mocno w nich ubijamy. Umieszczamy je w lodówce. Dzięki temu zabiegowi spowolnimy dalsze kiszenie.

Złota kapusta z pewnością zachwyci domowników. Przepis na podobny smakołyk można znaleźć na YouTube na kanale mzuron szybkie i proste gotowanie. Specjał sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań. Schabowy po lubelsku wiele zyska za sprawą złotej kapusty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł