Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 06.02.2021 01:00

Rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi

Pierogi w innej odsłonie
Jakub Kossakowski / materiały własne

Pierogi są uznawane za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak mało kto spodziewałby się, że ciasto nie musi zawierać wody. Jej miejsce może zastąpić mleko.

Pierogi w przepysznej odsłonie momentalnie znikną z talerzy

Pierogi mają status kultowej potrawy, którą często zajadamy podczas obiadów. Jedni wolą je w wytrawnej odsłonie, inni preferują ich słodką odsłonę. Niezależnie od preferencji najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ciasta.

Niedawno przedstawialiśmy przepis na pierogi według receptury z 1920 roku. Dziś pod lupę weźmiemy przepis, w którym woda zostanie zastąpiona mlekiem. Pierogi w takiej odsłonie z pewnością przypadną do gustu domownikom.

Pierogi należą do grona smakołyków, w których kluczową rolę odgrywa ciasto. Przeważnie dodajemy do niego wodę. Okazuje się, że zamiast niej możemy postawić na inny produkt spożywczy, jakim jest mleko.

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka jest bardziej delikatne i cechuje się niepowtarzalnym smakiem, który jest sporą pokusą. Pozostałe składniki są niezmienne. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje. Jak się one prezentują?

  • 500 g mąki

  • 250 ml gorącego mleka

  • 3 g soli

Ciasto na pierogi jeszcze nigdy nie było tak smakowite

Na początku przesiewamy mąkę razem z solą. Umieszczamy ją w misce i dodajemy do niej gorące mleko. Całość wyrabiamy przy użyciu drewnianej łyżki lub haka. Dzięki temu nie poparzymy dłoni. Ciasto urabiamy przez 10 minut.

Następnie ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą na około 20 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką. Wycinamy z niego okręgi i nadziewamy ulubionym farszem.

Nadzienie możemy przygotować z mięsa, które pozostało nam po rosole. Przepis na farsz przedstawialiśmy we wcześniejszym artykule. Pierogi w takiej odsłonie szybko zostaną spałaszowane, a prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Twoje Nowinki; Straga

Zapraszamy na nasz Instagram