Pierogi w innej odsłonie
Jakub Kossakowski / materiały własne

Rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi

Pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Obok ich walorów smakowych ciężko przejść obojętnie. Nasze pierogi mogą być bardziej kuszące, jeżeli wodę zastąpimy mlekiem. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Pierogi są uznawane za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak mało kto spodziewałby się, że ciasto nie musi zawierać wody. Jej miejsce może zastąpić mleko.

Pierogi w przepysznej odsłonie momentalnie znikną z talerzy

Pierogi mają status kultowej potrawy, którą często zajadamy podczas obiadów. Jedni wolą je w wytrawnej odsłonie, inni preferują ich słodką odsłonę. Niezależnie od preferencji najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ciasta.

Niedawno przedstawialiśmy przepis na pierogi według receptury z 1920 roku. Dziś pod lupę weźmiemy przepis, w którym woda zostanie zastąpiona mlekiem. Pierogi w takiej odsłonie z pewnością przypadną do gustu domownikom.

Pierogi należą do grona smakołyków, w których kluczową rolę odgrywa ciasto. Przeważnie dodajemy do niego wodę. Okazuje się, że zamiast niej możemy postawić na inny produkt spożywczy, jakim jest mleko.

Trik z monetą jest genialnym sposobem na sprawdzenie świeżości żywności w zamrażarceTrik z monetą jest genialnym sposobem na sprawdzenie świeżości żywności w zamrażarceCzytaj dalej

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka jest bardziej delikatne i cechuje się niepowtarzalnym smakiem, który jest sporą pokusą. Pozostałe składniki są niezmienne. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje. Jak się one prezentują?

  • 500 g mąki
  • 250 ml gorącego mleka
  • 3 g soli

Ciasto na pierogi jeszcze nigdy nie było tak smakowite

Na początku przesiewamy mąkę razem z solą. Umieszczamy ją w misce i dodajemy do niej gorące mleko. Całość wyrabiamy przy użyciu drewnianej łyżki lub haka. Dzięki temu nie poparzymy dłoni. Ciasto urabiamy przez 10 minut.

Następnie ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą na około 20 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką. Wycinamy z niego okręgi i nadziewamy ulubionym farszem.

Nadzienie możemy przygotować z mięsa, które pozostało nam po rosole. Przepis na farsz przedstawialiśmy we wcześniejszym artykule. Pierogi w takiej odsłonie szybko zostaną spałaszowane, a prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Twoje Nowinki; Straga

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł