Szarlotka bezglutenowa jest równie smaczna co tradycjna wersja ciasta z jabłkami
https://pixabay.com/

Szarlotka bezglutenowa

Taka szarlotka bezglutenowa jest pyszna. Trudno powiedzieć, co jest w niej smaczniejsze - bezglutenowe nadzienie do szarlotki idealnie wtopione w słodką warstwę cynamonu i przypraw czy maślane bezglutenowe ciasto. Niebo w gębie.

Szarlotka bezglutenowa czy tradycyjna to jeden z najlepszych deserów, jaki kiedykolwiek powstał. Zwłaszcza gdy jest domowej roboty, lekko ciepła i podawana z ulubionymi lodami waniliowymi oraz filiżanką kawy.

Pieczenie bezglutenowe nie oznacza, że trzeba rezygnować z ulubionych deserów. Mąkę glutenową - pszenną lub żytnią, łatwo jest zastąpić nieglutenowymi wersjami. Co więcej, taka bezglutenowa szarlotka może okazać się tak dobra, że będzie się ją chciało podawać wszystkim swoim gościom - nie tylko tym, którzy unikają glutenu.

Szarlotka bezglutenowa

Składniki:

  • 50 dag mieszanki mąk bezglutenowych do wypieków,
  • 250 ml mleka 2%,
  • 10 dag masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/3 kostki świeżych drożdży,
  • jajko,
  • masło
  • bezglutenowa bułka tarta do posmarowania formy.

Na wierzch:

  • 50 dag jabłek,
  • bezglutenowa bułka tarta.

Kruszonka:

  • 60 g uniwersalnej mieszanki mąk bezglutenowych,
  • 30 g zimnego masła,
  • 30 g cukru,
  • cynamon.

Wykonanie

Przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone masło kroimy w małe kawałki, mieszamy w misce z mąką i cukrem. Wyrabiamy kruszonkę i odstawiamy.

Myjemy jabłka i suszymy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy owoce i oprószamy bułką tartą.

Podgrzewamy mleko, żeby było ciepłe. Przelewamy do miski, dodajemy skruszone drożdże, łyżkę cukru i dobrze mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. W garnku po mleku rozpuszczamy masło bez podgrzewania.

Przesiewamy mąkę do miski, mieszamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Na środku pięścią robimy dołek. Rozbijamy płasko jajko (nie o rant) i wbijamy je, wlewamy masło oraz mleko z drożdżami. Mikserem mieszamy, żeby powstało gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski.

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swą objętość. Masłem smarujemy blachę do pieczenia, posypujemy bułką tartą (bezglutenową).

Przebijamy ciasto, żeby usunąć nagromadzone gazy. Przekładamy do formy i układamy na blasze. Na wierzchu układamy jabłka. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Gdy ciasto wyrośnie, posypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Pod koniec można sprawdzić patyczkiem. Gdy będzie gotowe, wyłączamy piekarnik i studzimy w nim, żeby nie opadło. Po pokrojeniu odstawiamy na pół godziny, żeby lekko przeschło.

Szarlotka bezglutenowa na kaszy jaglanej

Czas przygotowania 30 minut, porcja 205 kcal, 10 porcji

Składniki

Ciasto:

  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki zwykłego kakao.

Nadzienie jabłkowe:

  • 4 duże jabłka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • po łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej,
  • czubata łyżeczka cynamonu,
  • olej kokosowy.

Wykonanie

Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy, aby spód był równomiernie uformowany.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce można także pokroić na cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta - można je skruszyć w dłoniach lub zetrzeć na tarce - lekko dociskamy. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami oleju kokosowego lub smarujemy nim powierzchnię cista za pomocą pędzelka, jeśli olej się roztopił.

Szarlotkę pieczemy ok. 60 minut w 180 stopni C. Nie trzeba nagrzewać piekarnika przed pieczeniem. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem i cynamonem.

Szarlotka bezglutenowa na ryżu i ciecierzycy

Czas przygotowania 60 minut, porcja 250 kcal, 8 porcji

Składniki:

  • 10 dag masła,
  • 180 g drobno pokrojonych suszonych daktyli,
  • 25 dag obranych i startych jabłek (bez gniazd nasiennych),
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • łyżeczka mielonych przypraw,
  • szczypta soli,
  • 80 g rodzynek,
  • 2 średnie ubite jaja,
  • 180 ml mleka,
  • 130 g mąki ryżowej,
  • 130 g przesianej mąki z ciecierzycy,
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W mikserze mieszamy masło, daktyle, jabłka, cynamon, przyprawy i sól. Dodajemy do tego rodzynki i jaja na przemian z mąką i mlekiem. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przekładamy masę do przygotowanej blachy.

Pieczemy 30-40 minut, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru. Sprawdzamy patyczkiem w razie potrzeby. Gdy będzie gotowe, zostawiamy w piekarniku i zostawiamy na blasze, żeby się schłodziło.

Następny artykuł