Szkodliwe działanie maggi. Czym ją zastąpić?
Maggi jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Polacy dodają ją do zup, sałatek oraz bigosu. Niektórzy nie wyobrażają sobie kulinarnych poczynań bez użycia maggi. Mało kto zdaje sobie sprawę z wad maggi.
Maggi może negatywnie wpłynąć na zdrowie?
Zapewne większość smakoszy jest świadoma tego, że maggi nie należy do grona najzdrowszych dodatków. Niestety, wiele produktów spożywczych może nam zaszkodzić. Ostatnio wspominaliśmy o niebezpiecznych substancjach w gumach do żucia .
Dziś nasza uwaga skupi się na maggi. Przyprawa została wprowadzona na rynek w 1886 roku. Jej twórcą był Julius Maggi. Odpowiadał on również za powstanie kostki rosołowej. Niedawno wyjaśnialiśmy, co można znaleźć w tym dodatku do zup .
Dawniej maggi w znacznej mierze bazowała na wyciągu z lubczyku ogrodowego. Współcześnie znajdziemy w niej między innymi glutaminian sodu oraz rybonukleotyd disodowy. Substancje te oznacza się jako E621 i E635. Uważa się je za potencjalnie szkodliwe dla zdrowia .
Wspomniane powyżej dodatki do maggi mogą przyczynić się do nadpobudliwości u dzieci, problemów z widzeniem, zawrotów głowy, nadmiernej potliwości zaburzeń hormonalnych, zawroty głowy i palpitacji serca . Oprócz tego niektórzy badacze stwierdzają, że ich stosowanie może zaowocować wysypkami skórnymi oraz pogłębieniem astmy.
(Canva / gyro)
Czym zastąpić popularną maggi?
Istnieje kilka sposobów, które pozwolą nam na zrezygnowanie z maggi. Jednym z nich jest używanie lubczyku . Może być to suszona roślina dodana do dania lub napar na jej bazie. Wystarczy ugotować sporą ilość przyprawy w wodzie, a następnie odcedzić powstały wywar.
Dobrą alternatywą jest również sos sojowy. Smakuje on bardzo podobnie do maggi. Jego wadą jest spora zawartość soli, w związku z tym lepiej z nim nie przesadzać . Niektórzy smakosze polecają ciekawe domowe mieszanki.
Okazuje się, że wystarczy ususzyć włoszczyznę i zmielić ją razem z suszonymi grzybami i ulubionymi przyprawami. Taki dodatek z pewnością podkręci smak naszych dań i jednocześnie nam nie zaszkodzi. Jakie są Wasze pomysły na zastąpienie maggi?
Nie można zapomnieć o tym, że szanujący się kucharze raczej nie korzystają z maggi. Najlepiej stopniowo eksperymentować z rozmaitymi przyprawami . Tego typu doświadczenie z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze frykasy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Interia Porady; Forum Gazeta