Smakosze.pl
Papryka na zdrowie

Canva.com / sergio_gud

Jakiego koloru papryka jest najzdrowsza?

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita papryka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dodajemy ją do rozmaitych dań, które na długo pozostają w pamięci. Każdy smakosz powinien wiedzieć, która papryka jest najzdrowsza. Czerwona, żółta czy zielona?

Papryka jest jednym z tych warzyw, które często goszczą na naszych stołach. Niektórzy mogliby się nią zajadać praktycznie nieustannie. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, którego koloru papryka ma najwięcej cennych składników odżywczych.

Jak papryka wpływa na nasze zdrowie?

Nie da się ukryć, że papryka zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Przeważnie wykorzystujemy ją w potrawach takich, jak fantastyczne leczo. Jednak możliwości jest znacznie więcej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na paprykę faszerowaną przepysznym nadzieniem.

Pyszna papryka może mieć różna kolory. Najczęściej spotykamy się z warzywami o żółtym, czerwonym i zielonym zabarwieniu. Oczywiście czasami możemy natknąć się na inne kolory. Biała papryka wywołała spore poruszenie wśród internautów

Czy to jaki kolor papryki ma duże znaczenie? Okazuje się, że różnice są nieznaczne. Większość składników odżywczych utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Jednak czerwona papryka dostarcza nieco więcej potasu, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. W związku z tym to właśnie to warzywo powinniśmy wybierać najczęściej.

Rzecz jasna każda papryka jest dobrym źródłem cennych witamin i minerałów. Z pewnością warto dodać ją do codziennego jadłospisu. Tym bardziej że zdrowa dieta powinna w znacznej mierze bazować na roślinach.

(Pexels / Cup of Couple)

Co skrywa w sobie papryka?

Papryka, podobnie jak inne warzywa, w swoim wnętrzu ukrywa wiele wartościowych witamin i minerałów. Ich lista robi spore wrażenie i powinna zachęcić wybrednych smakoszy do częstszego sięgania po to warzywo. Papryka jest bogata w następujące składniki odżywcze:

  • witamina C

  • witaminy z grupy B

  • witamina E

  • beta-karoten

  • likopen

  • potas

  • fosfor

  • magnez

  • żelazo

  • przeciwutleniacze

  • błonnik

Bez wątpienia papryka jest cennym źródłem witamin oraz minerałów. Dzięki zawartości witaminy C możemy wesprzeć swoją odporność. Z kolei witamina E opóźnia procesy starzenia, a beta-karoten poprawia kondycję skóry. Na uwagę zasługuje również błonnik, który wspiera procesy trawienne.

Jeśli chcemy mieć jak najwięcej korzyści z jedzenia papryki, to najlepiej wybrać jej czerwoną odmianę. Wówczas dostarczymy sobie więcej składników odżywczych. Oczywiście nie oznacza to, że pozostałe papryki nie są godne uwagi. Je również warto dodać do codziennego jadłospisu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie; Poradnik Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Produkty

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać

Czytaj więcej >
Czy herbata zawiera kofeinę?

Produkty

Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści

Czytaj więcej >
Dlaczego do kawy warto dodać sól?

Produkty

Dlaczego warto dodać sól do kawy? Efekt może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy pieczarki można jeść na surowo?

Produkty

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czytaj więcej >
smażenie

Produkty

Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >