Szkodliwe tłuszcze trans w kostkach rosołowych
Choć w przyrodzie występują tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w mleku i jego pochodnych typu masło, oraz mięsie, to jednak te naturalne nie zagrażają naszemu zdrowi . Według wyników badań opublikowanych w "Advances in Nutrition", nie są one szkodliwe. Dzieje się tak, ponieważ mają one inny profil kwasów tłuszczowych niż te przemysłowe.
Tłuszcze trans - naturalne i przemysłowe
Naturalnie występujące tłuszcze trans posiadają wręcz właściwości prozdrowotne. Świetnym tego przykładem może być m asło, w którym znaleźć można naturalne izomery trans: kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy CLA o bardzo wysokiej aktywności antyoksydacyjnej.
Na które tłuszcze trans powinniśmy więc uważać? Niezdrowe dla nas są te powstające w wyniku przemysłowego uwodornienia olejów roślinnych, gdzie wzbogaca się w cząsteczki wodoru i poddaje się je działaniu bardzo wysokiej temperatury.
Takie tłuszcze podwyższają stężenie „złego” cholesterolu, którego nadmiar odkłada się w ścianach tętnic i powoduje miażdżycę, co z kolei może prowadzić do zwału serca czy udaru mózgu . Spożycie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa też ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca. O rozporządzeniu, które ma ograniczyć spożycie tłuszczy trans, pisaliśmy już parę tygodni temu , teraz weszło ono w życie.