Szparagi z chrupiącą posypką - gremoladą
Szparagi z chrupiącą posypką - gremoladą
Za co kochamy szparagi? Za ich wyjątkowy, delikatny smak. Przygotuj je z gremoladą, a będą jeszcze smaczniejsze!
Przepis na szparagi z gremoladą
Składniki dla dwóch osób:400 g zielonych szparagów,oliwa z oliwek,łyżka startej skórki z cytryny,ząbek czosnku,natka pietruszki,sól, pieprz.
Szparagi umyj, obierz ze skórki i osusz. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop oliwą.Następnie przygotuj gremoladę:Wymieszaj posiekany czosnek, skórkę z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki.Dopraw solą, pieprzem, łyżką oliwy. Ponownie wymieszaj.
Gotową gremoladą posmaruj szparagi. Następnie wstaw do nagrzanego do 230 stopni i piecz 12 minut.
Propozycja podania - szparagi z gremoladą i przegrzebkami
Szparagi z gremoladą pasują do każdego rodzaju dań. Z mięsem, rybami, owocami morza i innymi warzywami smakują wyśmienicie.
Jeśli lubisz owoce morza, zachęcam do przygotowania szparagów w towarzystwie przegrzebków.
W tym celu potrzebujesz:opakowanie przegrzebków,sól, pieprz,oliwę z oliwek,natkę pietruszki
Zamrożone przegrzebki włóż do miski z zimną wodą i wstaw do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Osusz ręcznikiem papierowym.Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy z oliwek i zagrzej. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i chwilę podsmaż.Następnie dodaj przegrzebki i smaż po 30 sekund z każdej strony.Dopraw solą, pieprzem.
Smacznego!