Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem to szybki i prosty przepis na lekką kolację, lunch lub danie na specjalną okazję. Jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Tuńczyk doskonale komponuje się z oliwkami, pomidorkami, cebulą i pietruszką. Tego połączenia musisz spróbować.
Bazą sałatki jest makaron i tuńczyk, dzięki czemu jest ona niezwykle pożywna. Do sałatki możesz wykorzystać drobny makaron, taki jak: wstążki, muszelki lub kokardki. Pamiętaj, że do sałatki najlepszy będzie tuńczyk w sosie własnym. W sosie lub oleju zmieni smak potrawy.
Tuńczyk jest źródłem niezbędnych tłuszczów nienasyconych. Omega-3 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, zapobiega zakrzepom, reguluje ciśnienie krwi. Tuńczyk bogaty jest również w witaminę D3, dlatego też jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy brak słońca powoduje niedobory tej witaminy w naszym organizmie.
Składniki na sałatkę makaronową z tuńczykiem:
-
opakowanie drobnego makaronu (muszelki, świderki, wstążki)
-
puszka tuńczyka w sosie własnym
-
czerwona cebula
-
6 suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe
-
200 g zielonych oliwek
-
czerwona papryka
-
natka pietruszki
-
1/4 szklanki oliwy z oliwek
-
czosnek granulowany
-
sól, pieprz
Jak przygotować szybką sałatkę makaronową z tuńczykiem?
Na początku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odstaw do przestygnięcia.
W dużej misce wymieszaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, pomidory. Dodaj tuńczyka, oliwki, makaron, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Smacznego.