Smakosze.pl Przepisy Szybka tarta z porem i szynką. Na Sylwestra, śniadanie lub kolację
Canva / Masopasi

Szybka tarta z porem i szynką. Na Sylwestra, śniadanie lub kolację

30 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wytrawna tarta sprawdzi się na każdą okazję. Danie smakuje wyśmienicie od razu po przyrządzeniu, jak również na zimno. Jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Nie ma możliwości, że tarta się nie uda.

Błyskawiczna tarta z szynką i porem będzie doskonałym poczęstunkiem na Sylwestra. Wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je, rozłożyć na cieście i zalać jajeczno-śmietanową masą. Wytrawną tartę przygotowuje się na spodzie z ciasta francuskiego. To sprawia, że danie jest naprawdę bezproblemowe.

Przepis na błyskawiczną tartę z szynką i porem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 większy por

  • 200 g szynki (w kawałku)

  • 300 g śmietanki 30%

  • 3 jajka

  • 100 g żółtego tartego sera

  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Jak upiec wyśmienitą tartę na Sylwestra?

Formę na tartę wyłóż ciastem francuskim. Wstaw do piekarnika o temperaturze 210 st. C i piecz, aż ciasto lekko się zrumieni. Por starannie oczyść i pokrój w półplasterki . Szynkę pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła . Podsmaż na niej por, aż stanie się miękki . Podczas smażenia często mieszaj zawartość patelni .

Przygotuj sos do tarty . W tym celu ś mietanę przelej do miski i wymieszaj ją starannie z jajkami . Otrzymaną masę przypraw solą i pieprzem .

Na podpieczony spód wyłóż por i szynkę. Całość zalej wymieszaną jajeczną masą, posyp startym serem . Tartę piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 180 st. C. Potrawę możesz podawać od razu po upieczeniu lub kiedy ostygnie. Tarta doskonale nadaje się także do odgrzania na następny dzień .

Potrawa ze szpinakiem i fetą zachwyca wykwintnym smakiem . Odwracana tarta z jabłkami jest doskonałym deserem na każdą okazję .

Canva / Naked King
Canva / Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy