Szybka tarta z porem i szynką. Na Sylwestra, śniadanie lub kolację
Wytrawna tarta sprawdzi się na każdą okazję. Danie smakuje wyśmienicie od razu po przyrządzeniu, jak również na zimno. Jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Nie ma możliwości, że tarta się nie uda.
Błyskawiczna tarta z szynką i porem będzie doskonałym poczęstunkiem na Sylwestra. Wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je, rozłożyć na cieście i zalać jajeczno-śmietanową masą. Wytrawną tartę przygotowuje się na spodzie z ciasta francuskiego. To sprawia, że danie jest naprawdę bezproblemowe.
Przepis na błyskawiczną tartę z szynką i porem
Składniki:
-
1 opakowanie ciasta francuskiego
-
1 większy por
-
200 g szynki (w kawałku)
-
300 g śmietanki 30%
-
3 jajka
-
100 g żółtego tartego sera
-
2 łyżki masła lub oleju do smażenia
-
sól i pieprz do smaku
Jak upiec wyśmienitą tartę na Sylwestra?
Formę na tartę wyłóż ciastem francuskim. Wstaw do piekarnika o temperaturze 210 st. C i piecz, aż ciasto lekko się zrumieni. Por starannie oczyść i pokrój w półplasterki . Szynkę pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła . Podsmaż na niej por, aż stanie się miękki . Podczas smażenia często mieszaj zawartość patelni .
Przygotuj sos do tarty . W tym celu ś mietanę przelej do miski i wymieszaj ją starannie z jajkami . Otrzymaną masę przypraw solą i pieprzem .
Na podpieczony spód wyłóż por i szynkę. Całość zalej wymieszaną jajeczną masą, posyp startym serem . Tartę piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 180 st. C. Potrawę możesz podawać od razu po upieczeniu lub kiedy ostygnie. Tarta doskonale nadaje się także do odgrzania na następny dzień .
Potrawa ze szpinakiem i fetą zachwyca wykwintnym smakiem . Odwracana tarta z jabłkami jest doskonałym deserem na każdą okazję .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gessler ma prosty patent na apetyczną zupę ogórkową. Nie używa tarki
-
Boskie faworki siostry Anastazji. Prosty trik sprawia, że rozpływają się w ustach
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama