Szybki kurczak w sosie jogurtowym
Kurczak w sosie jogurtowym jest pomysłem na szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Mięso jest delikatnie doprawione i podsmażone z czosnkiem, porem i groszkiem. Całość otulona jest gęstym sosem jogurtowym. Sprawdź, jak go przygotować.
Kurczak w sosie jogurtowym jest doskonałym, delikatnym i pożywnym daniem obiadowym. Soczyste mięso, aksamitny sos z dodatkiem pora, groszku i koperku dosłownie rozpływa się w ustach.
Danie przygotuj z ryżem i warzywami gotowanymi na parze, które świetnie połączą się z aksamitnym sosem. Gorąco polecam ryż basmati lub ryż jaśminowy, ponieważ nie skleja się po ugotowaniu. J ogurt przed przelaniem na patelnię zahartuj mąką i zimną wodą, dzięki czemu nie zważy się podczas gotowania.
Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i szybki obiad- tu poznasz przepis na kurczaka zapiekanego w sosie porowym , idealny do ziemniaków, ryżu i kaszy.
Przepis na szybkiego kurczaka w sosie jogurtowym
Składniki na 4 porcje:
-
400 g piersi z kurczaka lub polędwiczek
-
2 ząbki czosnku
-
pół puszki groszku
-
posiekany koperek
-
por
-
400 g jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
2 łyżki mąki
-
olej do smażenia
-
200 ml wody
Dodatkowo:
-
ryż
-
brokuł
-
marchewka
-
fasolka
Jak przygotować kurczaka w sosie jogurtowym?
Mięso umyj, oczyść i oprósz solą i pieprzem. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł, marchewkę i fasolkę ugotuj na parze.
Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, następnie dodaj groszek i podsmaż na wolnym ogniu, skrop cytryną, oprósz pieprzem.
Jogurt wymieszaj z mąką i wodą i całość wlej na patelnię jednocześnie mieszając, aby sos był gęsty i nie powstały w nim grudki. Dopraw do smaku solą i posiekanym koperkiem.
Smacznego.