Pomysł na obiad - kurczak w sosie porowym
Kurczak w sosie porowym to pomysł na pyszny, zdrowy i szybki obiad, który z pewnością skradnie Twoje serce. Aromatyczny, intensywny por doskonale komponuje się z marynowanym wcześniej kurczakiem w ziołach, śmietaną oraz świeżym tymiankiem. Obiad jest świetnym pomysłem na rozgrzewające danie w chłodne, jesienne dni. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie porowym.
Por jest warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych, dlatego też powinien był włączony do naszej codziennej diety. Por jest źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy A, B, C. Zawarte w porze związki wykazują ponadto właściwości odtruwające, przeciwzapalne, rozgrzewające i antynowotworowe. Włączenie pora do diety wzmocni układ odpornościowy, co jest niezwykle istotne podczas sezonu grypowego.
Aby kurczak i por były chrupiące, należy zdjąć pokrywę z naczynia żaroodpornego po pierwszej godzinie pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. Duszone pod przykryciem mięso będzie niezwykle delikatne, miękkie i aromatyczne, skórka natomiast stanie się chrupiąca i złocista.
Por doskonale komponuje się również z surówkami i sałatkami. Tu znajdziesz przepis na bajecznie pyszną surówkę z pora, marchewki i jabłka. Smakuje wyśmienicie.
Przepis na kurczaka w sosie porowym
Składniki na 5 porcji:
10 pałek lub podudzi z kurczaka
duży por
pół szklanki bulionu
4 łyżki śmietany do zup i sosów 18%
świeży tymianek
papryka słodka w proszku
łyżka mąki
zioła prowansalskie
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Jak przygotować kurczaka w sosie porowym?
Mięso umyj, obierz i osusz. Oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj sos: na maśle zeszklij posiekany czosnek, dodaj pokrojony por i podsmaż. Wlej bulion, śmietankę i dokładnie mieszaj, aż trochę odparuje. W zimnej wodzie rozrób mąkę i dodaj do sosu. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym poukładaj mięso, wlej sos, poukładaj gałązki świeżego tymianku. Następnie zamknij naczynie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 30 minut, aby por i kurczak ładnie się zarumieniły.
Kurczak w sosie porowym - propozycja podania
Kurczaka w sosie porowym możesz podać z ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami. Doskonale sprawdzą się ziemniaki gotowane i tłuczone z koperkiem lub zapiekane w piekarniku z czosnkiem i świeżym tymiankiem. Możesz również przygotować lekką sałatkę ze świeżego ogórka, pomidora, czerwonej cebulki.
Smacznego.