Szybki sos do ryżu bez mięsa
Sos do ryżu bez mięsa jest gęstym sosem na bazie curry, kurkumy, imbiru i mleka kokosowego. Podany z warzywami i ryżem tworzy doskonałe, orientalne danie. Sos ma piękny, żółty kolor i jest niezwykle sycący i rozgrzewający. Poznaj przepis na sos do ryżu bez mięsa z warzywami i orientalną nutą.
Odkryj doskonały sos do ryżu w stylu niezwykle aromatycznej i doskonale doprawionej kuchni indyjskiej. Sos do ryżu przygotowany jest na mleku kokosowym imbirem, chili, curry, aby całe danie miało doskonały, wyraźny smak. Sos do ryżu jest gęsty, aromatyczny, o rozgrzewających i wzmacniających właściwościach.
Sos na bazie mleka kokosowego z warzywami to rodzaj curry wegetariańskiego, które w prosty sposób przygotujesz samodzielnie z kilku podstawowych produktów. Danie przygotuj z dynią, cukinią i papryką, a na nowo odkryjesz orientalne smaki Azji.
W oryginalnych daniach azjatyckich nie może zabraknąć świeżej kolendry, która jednak nie każdemu może przypaść do gustu. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, dodaj do dania posiekaną natkę pietruszki, która równie dobrze łączy się z curry.
Jeśli jestem miłośnikiem kuchni indyjskiej, przygotuj również wegetariańskie curry z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca . Z ryżem smakuje rewelacyjnie.
Przepis na danie z sosem do ryżu bez mięsa
Składniki na 4 porcje:
-
2 torebki ryżu
-
250 g dyni
-
cukinia
-
papryka żółta
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki lub świeża kolendra
-
łyżka masła
Składniki na sos do ryżu:
-
150 ml mleka kokosowego
-
łyżeczka przyprawy curry
-
pół łyżeczki imbiru mielonego
-
szczypta kurkumy
-
szczypta chili
-
łyżeczka soku z limonki
Jak przygotować danie z szybkim sosem do ryżu bez mięsa?
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu. Dynię obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Pokrój również cukinię i paprykę, posiekaj ząbki czosnku i pietruszkę lub kolendrę.
Na patelni podsmaż na maśle czosnek, następnie dodaj cukinię, dynię, paprykę, dodaj pół łyżeczki curry i smaż przez kilka minut. Przygotuj sos: mleko kokosowe zagotuj w małym garnku z imbirem, curry, kurkumą, chili i sokiem z cytryny , wlej na patelnię, wymieszaj i duś, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw posiekaną pietruszką lub kolendrą, solą i pieprzem.
Smacznego.