Smakosze.pl
Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca

pixabay.com

Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Curry to klasyczne danie południowo-wschodniej Azji. Przygotowane z batatami, kalafiorem i orzechami jest niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne.

Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca

Curry to klasyczne danie południowo-wschodniej Azji. Przygotowane z batatami, kalafiorem i orzechami jest niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne.

Czerwona pasta curry

Pasta curry jest głównym elementem kuchni tajskiej, indyjskiej. Połączenie wielu przypraw i ziół sprawia, że pasta jest niezwykle aromatyczna i nadaje daniom wyjątkowej, orientalnej nuty. Możesz kupić gotową pastę curry, ale możesz również przygotować ją samodzielnie w domu.

Składniki na czerwoną pastę curry:

  • 4 trawy cytrynowe,

  • 5 szalotek,

  • 5 papryczek chilli,

  • 2 papryki czerwone,

  • 5 cm kawałek świeżego imbiru,

  • 2 limonki,

  • 3 łyżki ziaren kolendry,

  • 1 ½ łyżki kuminu,

  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku,

  • 2 łyżki oleju.

Na suchej patelni upraż kolendrę i kumin. Odstaw na talerz.Obierz imbir, czosnek, pokrój papryki oraz trawę cytrynową.Wyciśnij sok z limonek. Następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.Pasta curry gotowa!

Pastę możesz przechowywać w zamrażalniku.

Przepis na wegetariańskie curry

Aby przygotować curry wegetariańskie, potrzebujesz:

  • 2 bataty,

  • 2 duże marchewki,

  • kilka małych różyczek kalafiora i brokuła,

  • groszek cukrowy,

  • cebula czerwona,

  • dwa ząbki czosnku,

  • garść orzechów nerkowca,

  • czerwona pasta curry,

  • 400 ml mleka kokosowego,

  • łyżka masła.

Bataty i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i włóż do gorącej wody na 15 minut.Na rozgrzaną i suchą patelnię wsyp orzechy i praż przez kilka minut. Następnie przesyp je do miseczki.Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę i podsmaż, aż się zarumienią.Dodaj pastę curry, brokuła, kalafiora, groszek. Wymieszaj i smaż przez kilka minut.Następnie wlej mleko kokosowe i wsyp orzechy. Wymieszaj. Dodaj bataty i marchewkę i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Curry możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >