Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca
pixabay.com

Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca

Curry to klasyczne danie południowo-wschodniej Azji. Przygotowane z batatami, kalafiorem i orzechami jest niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne.

Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca

Curry to klasyczne danie południowo-wschodniej Azji. Przygotowane z batatami, kalafiorem i orzechami jest niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne.

Czerwona pasta curry

Pasta curry jest głównym elementem kuchni tajskiej, indyjskiej. Połączenie wielu przypraw i ziół sprawia, że pasta jest niezwykle aromatyczna i nadaje daniom wyjątkowej, orientalnej nuty. Możesz kupić gotową pastę curry, ale możesz również przygotować ją samodzielnie w domu.

Składniki na czerwoną pastę curry:

  • 4 trawy cytrynowe,
  • 5 szalotek,
  • 5 papryczek chilli,
  • 2 papryki czerwone,
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 2 limonki,
  • 3 łyżki ziaren kolendry,
  • 1 ½ łyżki kuminu,
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżki oleju.

Na suchej patelni upraż kolendrę i kumin. Odstaw na talerz.
Obierz imbir, czosnek, pokrój papryki oraz trawę cytrynową.
Wyciśnij sok z limonek. Następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.
Pasta curry gotowa!

Pastę możesz przechowywać w zamrażalniku.

Przepis na wegetariańskie curry

Aby przygotować curry wegetariańskie, potrzebujesz:

  • 2 bataty,
  • 2 duże marchewki,
  • kilka małych różyczek kalafiora i brokuła,
  • groszek cukrowy,
  • cebula czerwona,
  • dwa ząbki czosnku,
  • garść orzechów nerkowca,
  • czerwona pasta curry,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • łyżka masła.

Bataty i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i włóż do gorącej wody na 15 minut.
Na rozgrzaną i suchą patelnię wsyp orzechy i praż przez kilka minut. Następnie przesyp je do miseczki.
Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę i podsmaż, aż się zarumienią.
Dodaj pastę curry, brokuła, kalafiora, groszek. Wymieszaj i smaż przez kilka minut.
Następnie wlej mleko kokosowe i wsyp orzechy. Wymieszaj. Dodaj bataty i marchewkę i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Curry możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Smacznego!

Następny artykuł