Smakosze.pl Przepisy Szybki sos pomidorowy do makaronu. Zawsze wychodzi idealnie
canva/Karisssa

Szybki sos pomidorowy do makaronu. Zawsze wychodzi idealnie

12 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie masz pomysłu na obiad lub chcesz przygotować coś na szybko w bardzo zabieganym dniu? zrób szybki sos pomidorowy do makaronu, którego ugotowanie zajmie Ci dosłownie 20 minut. Sos jest bardzo aromatyczny, gęsty, a świeża bazylia i suszone oregano świetnie uzupełniają jego smak. Poznaj przepis na szybki sos pomidorowy do makaronu.

Szybki sos pomidorowy z ulubiony makaronem, np. spaghetti, penne, kokardkami, to pożywne i smaczne danie, które smakuje wszystkim, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Aromatyczny sos z pomidorów doprawiony cukrem, bazylią, czosnkiem i oliwą z oliwek błyskawicznie znika z talerzy i wszyscy proszą o dokładkę.

Pomidory z puszki mają wyraźny, lekko cierpi smak, dlatego też koniecznie dodaj do nich cukier, aby je osłodzić i pozbyć się cierpkości. Do sosu możesz również dodać szczyptę rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich. Sos nie wymaga zagęszczania, pomidory, cebula i czosnek doskonale zagęszczą danie bez dodatku mąki.

Ugotuj również wyśmienity sos boloński z mięsem mielonym- tu poznasz przepis na sos do spaghetti bolognese , idealny na obiad dla całej rodziny.

Przepis na szybki sos pomidorowy do makaronu

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki krojonych

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 ząbki czosnku

  • 10 listków świeżej bazylii

  • czerwona cebula

  • szczypta suszonego oregano

  • płaska łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

Jak zrobić szybki sos pomidorowy do makaronu?

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklij najpierw cebulę, później dodaj czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw cukrem, solą, pieprzem, wlej 3 łyżki oliwy i gotuj przez 5 minut.

Świeże liście bazylii

Źródło zdjęcia: canva/icetocker Posiekaj listki bazylii i dodaj je do sosu razem z suszonym oregano. Sos gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy