Szybki sos pomidorowy do makaronu. Zawsze wychodzi idealnie
Nie masz pomysłu na obiad lub chcesz przygotować coś na szybko w bardzo zabieganym dniu? zrób szybki sos pomidorowy do makaronu, którego ugotowanie zajmie Ci dosłownie 20 minut. Sos jest bardzo aromatyczny, gęsty, a świeża bazylia i suszone oregano świetnie uzupełniają jego smak. Poznaj przepis na szybki sos pomidorowy do makaronu.
Szybki sos pomidorowy z ulubiony makaronem, np. spaghetti, penne, kokardkami, to pożywne i smaczne danie, które smakuje wszystkim, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Aromatyczny sos z pomidorów doprawiony cukrem, bazylią, czosnkiem i oliwą z oliwek błyskawicznie znika z talerzy i wszyscy proszą o dokładkę.
Pomidory z puszki mają wyraźny, lekko cierpi smak, dlatego też koniecznie dodaj do nich cukier, aby je osłodzić i pozbyć się cierpkości. Do sosu możesz również dodać szczyptę rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich. Sos nie wymaga zagęszczania, pomidory, cebula i czosnek doskonale zagęszczą danie bez dodatku mąki.
Ugotuj również wyśmienity sos boloński z mięsem mielonym- tu poznasz przepis na sos do spaghetti bolognese , idealny na obiad dla całej rodziny.
Przepis na szybki sos pomidorowy do makaronu
Składniki na 3-4 porcje:
-
2 puszki pomidorów bez skórki krojonych
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
4 ząbki czosnku
-
10 listków świeżej bazylii
-
czerwona cebula
-
szczypta suszonego oregano
-
płaska łyżeczka cukru
-
sól, pieprz
Jak zrobić szybki sos pomidorowy do makaronu?
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklij najpierw cebulę, później dodaj czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw cukrem, solą, pieprzem, wlej 3 łyżki oliwy i gotuj przez 5 minut.
Źródło zdjęcia: canva/icetocker Posiekaj listki bazylii i dodaj je do sosu razem z suszonym oregano. Sos gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.