Sos do spaghetti bolognese
Szukasz pomysłu na obiad jak z włoskiej restauracji? Przygotuj domowy sos do spaghetti bolognese z mięsa wołowego, pomidorów i marchewki. Sos jest bardzo aromatyczny, smaczny i bardzo pożywny. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować sos do spaghetti bolognese, czyli włoskiego makaronu z mięsem.
Sos do spaghetti bolognese ma wyraźny, pomidorowy smak, a dzięki marchewce także lekko słodki. Mięsny sos boloński jest bardzo pożywnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii i oregano. Makaron z sosem możesz dodatkowo oprószyć parmezanem i ozdobić świeżą bazylią, aby poczuć się jak w słonecznej Italii.
Do sosu wykorzystaj mięso mielone wołowe, ponieważ jest delikatniejsze od mięsa wieprzowego i ma mocniejszy smak i aromat. Dodając cukier do sosu pozbędziesz się cierpkiego smaku przecieru i pomidorów z puszki.
Jeśli szukasz pomysłu na włoskie danie- tu poznasz przepis na spaghetti carbonarę z boczkiem i aromatycznym serem pecorino.
Przepis na sos do spaghetti bolognese
Składniki na 4-5 porcji:
2 puszki pomidorów krojonych
400 g mięsa mielonego wołowego
cebula czerwona
marchewka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
szczypta soli
suszona bazylia i oregano
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak zrobić sos do spaghetti bolognese?
Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj na tarce marchewkę. Na oliwie podsmaż cebulkę, czosnek, następnie dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut. Dodaj mięso mielone, oprósz je solą, pieprzem, bazylią i oregano i usmaż z warzywami.
Gdy już mięso będzie usmażone dodaj na patelnię pomidory w puszcze, koncentrat, szczyptę cukru i dokładnie wymieszaj. Smaż na wolnym ogniu, aż część soku odparuje i powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Smacznego.