Ta prosta pizza na cieście francuskim to hit w moim domu. Rodzina ustawia się w kolejce
Arkusz gotowego ciasta francuskiego, ulubione dodatki, piekarnik i – gotowe. Na taką “pizzę” można położyć wszystko, co akurat mamy pod ręką i zawsze będzie pyszna.
Pizza – nie pizza
Wiadomo, że pizzę robi się z ciasta drożdżowego, które trzeba pracowicie zagniatać, czekać aż wyrośnie itd.
Jednak to danie jest czymś więcej, niż po prostu “zapiekanką”.
Tak jak prawdziwa pizza przyjmuje praktycznie wszystkie dodatki.
Ciasto francuskie jest wyjątkowo tolerancyjne i uniwersalne.
Jego maślany smak doskonale wiąże się ze smakami dodatków.
W dodatku “pizza” z gotowych arkuszy ciasta powstaje bardzo szybko.
Zanim piekarnik zdąży się nagrzać, dodatki leżą już na cieście, a ono samo – na blasze, gotowe do pieczenia.
Ciasto przyjmie wszystko
Mało które danie jest tak uniwersalne. Taką “pizzę” można przygotowywać przez cały rok,
układać na niej sezonowe składniki, jednak równie dobrze przepis ten sprawdza się z wędlinami, kiełbasą, warzywami z puszek czy słoików.
Wiadomo, że świeże szparagi są wspaniałe. Ale zimą możemy liczyć jedynie na takie w zalewie.
I tu jest właśnie siła tego dania – warzywa konserwowe smakują na tym spodzie obłędnie.
Pomidorki cherry kupione w grudniu również. Kombinacje smaku nie mają tu żadnych granic.
Wrzucamy na ciasto to, co mamy pod ręką.
Zimowe przysmaki
Cebula (najlepiej czerwona), podduszony por, gruszki (!), orzechy, ser kozi, mozzarella, cheddar, salami, mortadela, boczek wędzony –
możliwości jest bez liku również w zimie.
Oliwki, pieczarki, warzywa z zalewy octowej – te wszystkie składniki doskonale pasują do ciasta francuskiego.
Mało tego – nieskończone są również możliwości tworzenia kształtów naszej zapiekanki.
Minipizze, kwadraciki, mniejsze lub większe kółeczka – z arkusza ciasta francuskiego można wyciąć wszystko.
Piecze się przecież tak samo.
"Pizza" na francuskim cieście – zimowy wariant podstawowy
Składniki:
- Arkusz ciasta francuskiego
- Kilka łyżek oliwy
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie pokrojonego wędzonego boczku
- 1 opakowanie tłustego sera feta
- Gałązka tymianku lub łyżeczka tymianku suszonego
- Garść czarnych oliwek
-
Garść pomidorków koktajlowych lub cherry
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze lub kratce kładziemy papier do pieczenia na nim układamy arkusz ciasta francuskiego, obrąbek dookoła zawijamy do góry.
Smarujemy ciasto oliwą. Jeśli naprawdę chcemy, żeby przypominało pizzę, na oliwie rozsmarowujemy przecier pomidorowy, choć nie jest to niezbędne.
Na całej powierzchni ciasta rozsypujemy pokruszoną albo pokrojoną w drobną kostkę fetę. Cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka i rozsypujemy ją po cieście, podobnie jak oliwki i boczek. Pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na cieście. Obsypujemy tymiankiem.
Pieczemy przez 15-20 minut, pod koniec obserwując przez szybkę. Jeśli obrąbek solidnie zbrązowieje, to znak, że trzeba wyjmować.